Масов протест в Белград срещу замърсяването на въздуха

Стотици граждани протестираха в сръбската столица Белград срещу замърсяването на въздуха.

Протестът бе организиран от сдружението “Да не унищожаваме Белград” и “Гражданския фронт”. Инициаторите на протеста поискаха институциите да вземат незабавни мерки за спиране на замърсяването на въздуха в цялата страна. Множеството се събра пред сградата на кметството в Белград и оттам се отправи към сградата на правителството. “Още преди три месеца поискахме от властите да вземат спешни мерки срещу замърсяването на въздуха. Представихме и петиция за това с подписите на над 14 000 души, но президентът Александър Вучич ни убеждава, че само 2-3 дни в годината има мръсен въздух”, каза Владимир Радойчич, един от организаторите на протеста.

Премиерът Ана Бърнабич по време на извънредна среща за замърсяването на въздуха заяви, че “няма място за паника”. Министърът на околната среда Горан Триван директно обвини “гражданите за замърсяването”.

Според професор Владимир Джурджевич “проблемът съществува от години, но никой не се опитва да го разреши”. “Пълни глупости са твърденията, че замърсяването на въздуха се дължи на индустриализацията и автомобилите. Има много по-развити държави от нашата, с много повече коли и камиони, но при тях няма такъв проблем”, каза още Джурджевич.

На 29 януари в Белград ще бъде организиран мащабен протест срещу замърсяването на въздуха в цяла Сърбия. /БГНЕС