103 момичета и момчета от Кюстендил получиха награди от конкурса „Съдът през моите очи“

103-ма участници получиха своите награди в сградата на Съдебната палата. Учениците от 1. до 12. клас се включиха в конкурса на Районен съд-Кюстендил „Съдът през моите очи“ и бяха отличени. Децата представиха 77 рисунки и 27 текста, в това число и проекти по зададената тема. Преди награждаването към учениците се обърна председателят на РС – Кюстендил съдия Мая Миленкова.

„Изключително съм благодарна, че ви виждам днес тук и за това, че сте толкова много. Това, че нашият конкурс е приет толкова добре от вас, за нас означава много. Това означава, че в България има бъдеще, защото виждаме какъв е вашият поглед по отношение на това какво е справедливостта и как тя трябва да възтържествува. Работите ви са много впечатляващи и предизвикаха в нас много емоции, но и ни дадоха тема за размисъл, за това, че трябва да сме такива, каквито ни виждате, а в някои случаи не трябва да сме такива, каквито ни виждате. Това, на което е важно да се научите сега, е да бъдете добри. Давайте добрина на хората около себе си, уважавайте и ще бъдете ценени“, коментира съдия Мая Миленкова. Тя връчи наградите и на победителите в конкурса, а те са 18.

Всяко дете получи Грамота и специално изработена чаша с богинята на правосъдието Темида и послание към него от РС-Кюстендил: „Живей почтено, не вреди другиму, отдавай всекиму заслуженото“.

18-те победители в конкурса получиха като подаръци безжични слушалки и колонки и външни батерии за мобилен телефон.

Комисията, която оцени творбите в конкурса, бе в състав: съдия Елисавета Деянчева, съдия Светослав Петров и експертът от отдел „Култура и духовно развитие” на община Кюстендил Любляна Начева. Журирането на творбите стана, без членовете на комисията да гледат имената на участниците и учебните заведения, от които идват.

Ето и част от написаното от децата за конкурса „Съдът през моите очи“:

„Съдът в моите очи е решение и наказва всяко престъпление. Той отваря врата на справедливостта и на закона показва мощта, пише седмокласничката Сияна… Съдът е готино място, допълва второкласникът Марио… Съдията е човекът, който правдата раздава. С чукче в ръка, той истината възцарява, казва първокласничката Катерина… Йоанна си представя съдията като крал или кралица, защото всички него слушат и той винаги е прав. …Везните на Темида той ще наклони, така че доброто винаги да победи, заключава първокласникът Максимилиан, а баткото от 9-и клас Роберто е категоричен: Сега единствената ми мечта е да стана съдия. След 10 години ще бъда част от справедливостта в Съда на град Кюстендил“.

Конкурсът „Съдът през моите очи“ е част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Съдия Миленкова добави, че творбите ще останат във фоайето на Съдебната палата още 10 дни, за да бъдат видени от повече хора и обеща, че след разговор с колеги от други съдилища изложбата да посети и други градове.