Крадците, обрали митницата в Благоевград, най-вероятно са трима, проверява се адекватни ли са били действията на охранителите

Борислав Ковачки и Петър Зашев
  • Взломаджиите са наводнили цялата сграда на митницата

 

Крадците, обрали в събота през нощта митницата в Благоевград, най-вероятно са трима, проверява се адекватни ли са били действията на охранителите, каза на брифинг районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Тече разследване по установяване на авторството, разследващите имат версия, но за момента тя не може да бъде оповестена. Митницата се охранява и с камери, иззети са записите. Има нещо, което заслужава внимание, затова имаме и версия, по която се работи, посочи прокурор Ковачки.
Физическата охрана на Митническо бюро – Благоевград в момента на кражбата е била от двама души. Мястото се охранява и от СОТ, който е реагирал четири пъти в нощта, в която е извършено престъплението.

„Проверяваме дали действията на охранителите са били адекватни, те са били двама, СОТ-ът е реагирал четири пъти – първият в 23,35 часа, но сигналите са били отклонявани с мотива, че няма нищо нередно. Иззети са записите от камерите. Имаме версия, по която се работи. Не са взети митнически документи”, заяви прокурор Ковачки.

По думите на районния прокурор извършителите са били вътре в митницата около два часа. По първоначална информация крадците са влезли в помещението, предназначено за съхраняване на ценности, около 23,30 часа на 17 януари. Те са били вътре около два часа, в което време са използвали ъглошлайф, с който са срязани три каси. При престъплението е отнета валута на обща стойност около 230 хиляди лева, отнето е и значително количество накити.
Най-вероятно крадците са смятали, че всички са от благородни метали, но една част от тях са от легирана стомана, която прилича на сребро, но е много по-евтина, допълни Ковачки. При бягството си от местопроизшествието крадците са разпилели из двора на митницата много от откраднатите бижута.
“Прави впечатление при огледа, че след като са извършили кражбата, са пуснали водата от чешмите да тече, запушили са сифоните както на пода, така и на чешмите, вследствие на което в продължение на 10 часа водата се е изливала в административната сграда на митницата, в резултат на което има сериозни материали щети, причинени от това наводняване, защото всички етажи бяха прогизнали от вода, което затрудни съответно извършването на процесуалното действие на местопрестъплението”, посочи районният прокурор.
Кражбата е установена едва в събота сутринта. Първи разбира следващата смяна, когато си прави обхода и вижда разхвърляните бижута из двора на митницата, каза още Борислав Ковачки. Огледът на местопрестъплението е започнал в 15,30 часа и е продължил до 23 часа, допълни още той.

Според прокурор Ковачки само 10 000 долара са били фалшиви, а останалите – в обращение. Сред тях е имало кувейтски долари, евро, дори и излезлите отдавна от обращение гръцки драхми и германски марки. Разследва се и защо са натрупани тези веществени доказателства, които са по административно-наказателни производства.

„Версията, по която се работи, е активна, всички служители на Криминална полиция от вчера са на крак, всяко едно действие се извършва под надзора на наблюдаващия прокурор, тепърва ще се установява дали в обира има участие на бивши митничари”, лаконичен бе директорът на РУ-Благоевград Петър Зашев.

Източници: БТА и БГНЕС