Renault електрифицира Captur и Clio

Renault електрифицира своя малък aвтомобил Clio и неговия SUV-дериват Captur. И двата модела носят обозначението E-Tech и бяха представени в рамките на автосалона в Брюксел (10-19 януари 2020). Технически обаче те се различават един от друг: Captur разполага с Plug-in хибридна система с външно зареждане, докато при Clio системата е тип „самозарядна“. Общото и при двата модела е, че в тях е използвано „ноу-хау“ от Формула 1. Все още французите не разкриват данни нито за цените, нито за датата на старта на продажбите. Ние обаче очакваме новите модели да се появят при дилърите още през 2020.

При Captur E-Tech Plug-in Hybrid 4-цилиндров атмосферен агрегат работи в комбинация с два електромотора – и това генерира обща системна мощност 160 к.с. Работещият под високо напрежение стартер-генератор в комбинация с автоматична трансмисия позволява потегляне изцяло на ток. За задвижването преди всичко в градския трафик се грижи друг електрически агрегат, захранван от батерия с капацитет 8,9 кВтч. По WLTP-нормата едно зареждане е достатъчно за изминаване на 50 км, а по градския цикъл – за 65 км. По данни на Renault комбинираният разход на гориво е едва 1,5 л. Електродвигателят може да задвижва малкия SUV със скорост до 135 км/ч – след това темпо бензиновата машина поема изцяло контрола. Автоматичната трансмисия разполага с четири режима – сред които и E-Save, при който агрегатът с вътрешно горене се активира по-често и така съхранява до 40% от електроенергията.

Хибридното Clio спестява до 40 процента гориво

Clio E-Tech е оборудвано със значително по-малка батерия (при нея капацитетът е 1,2 кВтч), както и с по-малък електродвигател. Системната мощност е с 20 к.с. по-ниска от тази на Captur. Както е обичайно при самозарядните хибриди, зареждането на батерията се извършва по време на движение чрез рекуперация при спиране. По данни на Renault Clio може да се движи в 80 процента от градския трафик изцяло на ток. Към момента още няма официални данни за разхода, но от „реджията“ обещават, че Clio E-Tech щяло да бъде с 40 процента по-икономично спрямо сравнима стандартна бензинова версия./autobild.bg