Общински съветници от ПП „Партия на зелените“-Кюстендил в писмо до Бойко Борисов искат Регионалната ВиК асоциация, в рамките на която само една община не участва, да е допустим бенефициент за финансиране

  • Предложението е във връзка със стартиралата процедура за подготовката на Оперативна програма „Околна среда” за периода 2021 – 2027 г.

 

Петимата общински съветници от ПП „Партия на зелените“ в ОбС- Кюстендил – инж. Огнян Атанасов, Димитър Велинов, Любомир Терзийски, адв. Константин Дингозов и д-р Андрей Димитров, предлагат Регионалната ВиК асоциация да е допустим бенефициент за финансиране. Предложението е във връзка със стартиралата процедура за подготовката на Оперативна програма „Околна среда” за периода 2021 – 2027 г. С тази цел те изпращат писмо с предложени до Управляващия орган на ОП “Околна среда и води”, с копие до министър-председателя на Р. България Бойко Борисов, до зам. министър-председателя Томислав Дончев и до министъра на МОСВ инж. Петя Аврамова.

“Във връзка със стартиралата процедура за подготовката на Оперативна програма „Околна среда” за периода 2021 – 2027 г. Ви предлагаме да се предвиди и заложи възможност за допустим бенефициент асоциация на неконсолидирана територия, в рамките на която само една община не участва в регионалната асоциация. По този начин ще се даде шанс на регионални ВиК асоциации, които не са били допустими през настоящия програмен период, да участват и да имат възможност за получаване на европейско и държавно финансиране за подмяна на остаряла и амортизирана ВиК мрежа, за изграждане на пречиствателни станции и други.

Към момента нашата област е около 120 000 души и само една община с население от 6660 души не желае да се консолидира в регионалната ВиК асоциация, което прави 5,6% от населението на областта.

С оглед прогнозите за засушаване през следващите години и с цел предотвратяване на бъдещи водни кризи на територията на община Кюстендил, както и в другите общини, членуващи в регионалната ВиК асоциация, настояваме предложението ни да бъде взето предвид и заложено в Оперативна програма „Околна среда” за периода 2021 – 2027 г.”, се казва в писмото на съветниците от ПП „Партия на зелените“ в Кюстендил.