Задържаният за палежа в Ихтиман познат на полицията с кражби и хулигански прояви, следял е Ирен Савова

Адвокатката: Знам с кого е свързан палежът на къщата ми

 

34-годишният мъж, обвинен за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман, е извършил цялото деяние в рамките на няколко минути. Работил е организирано. Това стана ясно от брифинг на столичната Окръжна прокуратура относно воденото разследване по досъдебно производство, образувано след палеж на имот – собственост на адвокат Ирен Савова. Има данни, че извършителят е следял Савова известно време, но според разследващите двамата не са се познавали.

Той е познат на МВР за хулиганство и кражби, но не е бил осъждан. Той ще бъде задържан за 72 часа и от Районния съд в Ихтиман ще бъде поискано взимането на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”. За това деяние законът предвижда наказания от 1 до 8 години.

Наталия Николова, окръжен прокурор и административен ръководител на Окръжна прокуратура-София, изтъкна, че със започване на досъдебното производство за по-малко от седмица били събрани доказателства за авторството и механизма на престъплението.

Иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели, приобщени са видеокамери по делото и са назначени експертизи. Всички събрани гласни доказателства отговарят напълно на задържания човек.

От своя страна Николай Спасов, директор на Областна дирекция на МВР-София, посочи, че работата на полицията ще продължи до установяването на всички действия и механизми за палежа. Дали има поръчител, помагач и подбудител на извършителя на престъплението, е въпрос на изясняване в хода на разследването.

Адвокат Ирен Савова видя връзка между палежа на къщата й в Ихтиман и делата срещу жена, която не си плащала задълженията и имала множество кредитори. Хората, които свидетелствали за това, вече били пострадали от 3 палежа, пише „Сега”. “Човекът е един и същ, маниерът е един и същ, човекът, който ме следи месеци наред, е един и същ. Въпросът е къде беше ГДБОП през всичкото това време, след като пуснахме толкова много жалби”, заяви тя пред “Сега”. Савова е убедена, че продължава да има чадър над поръчителите и предположи, че разследващите ще стигнат до извода, че палежът е едно обикновено битово престъпление. Ирен Савова бе адвокат на държавата по делото за царските имоти, както и на Биляна Петрова по делото „Иванчева”.