България може да връща 500 млн. евро за АМ „Струма“, ако строи в дефилето

 

Одобреният проект на правителството за строеж на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е незаконен, включително с екооценката. Това заяви Даниел Попов от сдружение „За Земята“ на пресконференция по повод отказа на Агенция „Пътна инфраструктура“ да участва на този етап в европроекта и след като правителството се отказа от европейското финансиране за лот 3.2. за автомагистрала „Струма“,

Според екоекспертите от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“, колкото и АПИ да казва, че ще прецизира детайлите на българския проект и отново ще ги изпрати в Брюксел, еврофинансирането няма да се състои, тъй като всичко трябва да се преработи основно.

Попов е категоричен, че в отказания проект за строеж през Кресненското дефиле има две защитени територии, които нямат мерки и цели за опазване на защитените видове.

„Трябва коректна екооценка, но от реакциите на АПИ досега обаче ние не виждаме те да разбират сложността на ситуацията“, каза още Даниел Попов.

Той предлага изцяло да се промени концепцията и да се избере проект извън Кресненското дефиле, като има два варианта – дългият тунел извън дефилето и източният вариант на магистралата.

Петко Ковачев от Института за зелена политика добави, че освен всичко държавата няма ясна цена за строеж на участъка. В анализа за 2018 г. на АПИ дългият тунел струвал 743 млн. евро, пълният източен вариант – 603 млн. лв., а избраният вариант – 415 млн. лв., който обаче за 2019 г. вече е поскъпнал на 639 млн. евро. Това означава, че твърденията, че източният вариант ще е двойно по-скъп, не са верни.

Ковачев посочи още, че в момента има две наказателни процедури от Европа към проекта за строеж на „Струма“ през Кресненското дефиле – за вече извършване на строителство и нарушаване на биоразнообразието, а от декември месец има и искане за наказателна процедура по директивата за пътна безопасност. Това показва, че АПИ не са се потрудили дори да направят одит за пътната безопасност, а основният им мотив за изграждане на магистралата винаги са инцидентите в дефилето, посочи Ковачев.

От Коалицията са категорични, че ако се започне нов проект, отново за строеж през Кресненското дефиле, ще следва нова процедура, ще се наложи връщане на средствата в размер на около 500 млн. евро за досегашните лотове, както и няма да бъде изплатена исканата сума за проекта.

Местните, които също присъстваха на пресконференцията, обясниха, че проектът нарушава лозята им с керацуда, с които се изхранват, и ще се унищожат градините на хората в Дебела земя и Ново село.

След журналистически въпроси в дискусията се включиха и доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей към Българската академия на науките и Стоян Йотов, наблюдател за изпълнението в България на европейската финансираща програма „Лайф+“.

Доц. Бешков разясни, че условието на Европейската комисия при одобряването на автомагистрала „Струма“ през 2013 г. за това да няма участък през Кресненския пролом няма как да бъде заобиколено. Проломът е малка територия – находище за биологични видове от различни групи – пеперуди, влечуги, птици и други, и местообитания, които са редки и приоритетни на европейско ниво. За сравнение той цитира свои данни за видово разнообразие в Кресненския пролом от 122 дневни пеперуди, на фона на едва 58 вида за цялата територия на Великобритания. Освен това той разясни, че предвижданите от правителството мерки за поправяне на щетите за дивата природа чрез предпазни мрежи и тунели в дефилето не биха имали никакъв дългосрочен ефект за животните.

Стоян Йотов добави, че като представител на европейската програма „Лайф+“ той наблюдава проекта за автомагистрала „Струма“ от гледна точка на няколко европейски инициативи за опазване на биоразнообразието на Кресна. Той подчерта, че приоритет на Европейската комисия е да няма противоречие между целите на различни потоци на европейски средства, насочени към една и съща територия. Той подчерта, че увреждането на биоразнообразието на европейската мрежа „Натура 2000“ чрез строежа на автомагистралата представлява такъв сблъсък. Йотов също подчерта, че автомагистрала „Струма“ е един общ проект и че нарушения при един участък – а именно лот 3.2 през Кресненското дефиле – ще се отрази и във финансови санкции за целия проект на магистралата. Източници: news.bg и Дневник

 

 

 

Please follow and like us:

2 КОМЕНТАРИ

  1. Еврокомисията отхвърли сигналите на псевдо еколозите. Въпреки това те продължават да спекулират и да плашат с връщане на пари.

Comments are closed.