Майки и баби заедно с “бабинчетата” се хванаха на традиционното за Разлог “бабино хоро”

Стотици майки и баби заедно с бабинчетата, както в Разлог се наричат родените през изминалата година бебета, се хванаха на традиционно “бабино хоро”. То се играе винаги на Бабинден, а централният площад в града се обагря от разноцветните разложки носии, с които са облечени жените. По традиция на хорото се хващат бабите, които носят на гръб в “цедилки” своите внучета. Това е начинът, по който векове наред децата са носени, разказаха местните хора.

По повод празника началникът на АГ отделението в разложката болница д-р Божикова и нейният екип посрещнаха кмета инж. Красимир Герчев. Той подари на АГ отделението пейка, която да осигури удобство.
На тържеството в Народно читалище – Разлог “15 септември 1903-1909 г.” инж. Герчев поздрави родителите на всички новородени през годината. Първото бебе на Разлог за 2020 г. е Василена Макрева, а последното бебе за 2019 г. е Ивана Козарова. Родителите на двете бебета получиха подаръци от кмета, а разложките невести, станали майки през предходната година, ритуално поляха вода на д-р Божикова.