Община Кюстендил приключи изпълнението на проекта „Равни възможности” на стойност 391 100 лв.

  • Създаде

    се иновативна социална услуга „Център за активно включване”

 

Изпълнението на проекта „Равни възможности” приключи през декември м.г. в община Кюстендил. Продължителността му бе 19 месеца, а общата стойност е 391 100.00 лева, съобщиха от общинската администрация.

По проекта се създаде иновативна социална услуга „Център за активно включване” (ЦАВ), в който се предоставиха услуги за подобряване качеството на живот на хора от уязвимите групи. Мерките бяха насочени към подобряване на достъпа до интегрирани услуги за мотивиране и насърчаване за участие на пазара на труда на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейството, включително и подкрепа за намиране на работа на безработни, неактивни лица и хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст с оглед преодоляване на социалната им изолация и пълноценното им интегриране в обществото.

Създаденият ЦАВ осигури нови работни места в сектора на социалната икономика и допринесе за преодоляване на бедността на безработните лица на територията на общината, вкл. и безработни хора с увреждания.

С предоставяните интегрирани услуги в Центъра за активно включване в община Кюстендил се подобри качеството на живот на безработни, неактивни лица, хора с увреждания и техните семейства чрез създаване на условия и подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот и социално включване, при зачитане на правата им, съобразяване с техните възможности и специфични потребности.