3-ма руснаци са обвинени за опита за убийство на Емилиян Гебрев

Трима руски граждани са обвинени за опита за умишлено отравяне на Емилиян Гербев. Издадена е европейска заповед за арест на всяко от обвинените лица, съобщиха от прокуратурата.

“Във връзка с воденото разследване под надзора на СГП, касаещо опита за умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В.Т., са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство. Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители, са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС)”, се казва в съобщението.

“В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

БГНЕС припомня, че по-рано тази седмица от прокуратурата разпространиха кадри от охранителна камера, на които се вижда маскирано лице с шапка, което се промъква в подземния паркинг на фирмата „ЕМКО“, собственост на Емилиян Гебрев.
„В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видеотехническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление“, заявиха тогава от прокуратурата.
На 27 април 2015 г. беше направен опит за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, който е собственик на оръжейния завод „Дунарит“. Предполага се, че зад отравянето му стоят руският служби за сигурност.
Неговият случай придоби световна известност след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия през март 2018 г. с „Новичок“ в британския град Солсбъри. Това доведе до международен скандал и обтягане на отношенията между Москва и Запада, включително редица западноевропейски държави изгониха руски дипломати. /БГНЕС