България е на 106-о място в света по корупция и на последно в ЕС

България отново е най-корумпираната държава в ЕС и региона на Източна Европа според годишния Глобален корупционен индекс за 2019 година (CPI) на Transparency International. Миналата година тя заемаше също последното място в класацията.

България обаче е на 106-о място в света сред 183 страни. В ЕС страната с най-малко корупция е Дания. Тя се нарежда и на първо място в световно отношение, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция. А най-корумпирана в света е Сомалия, следвана от Судан, Сирия, Йемен и Венецуела.

Докато точките, отредени на Дания за мерките за справяне с корупцията, са 87 от общо 100 точки, то за България те са само 43. Румъния и Унгария са с една точка преди нас – 44.

22 държави отбелязват резултати, значително по-добри между 2012 и 2019 г., включително Гърция, Гвиана и Естония. Оценката на CPI спада значително в 21 страни, по-специално Канада, Никарагуа и Австралия.

За период от седем години Гърция се е изкачила напред с оценка от 12 точки повече в сравнение с 2012 г. Италия също е постигнала напредък за този период, като получава 11 точки повече за това.

„И двете страни имат конкретни подобрения, като например законодателен напредък в Италия с приемането на закони срещу корупцията и създаването на антикорупционни агенции и в двете“, се казва в доклада.

Той обаче продължава: „Посткомунистическите европейски държави и държавите – членки на ЕС, се надпреварват ефективно за справяне с корупцията. Няколко държави, между които Унгария, Полша и Румъния, са предприели стъпки за подобряване на съдебната система, която отслабва способността им за преследване случаите на корупция на високо ниво. В Чехия (56), неотдавнашните скандали, свързани с премиера и неговите усилия за получаване на публични пари чрез европейски субсидии за неговата компания подчертава стряскаща липса на политическа цялост.

Скандалите в някои европейски държави също посочват недостатъчно ниво на прозрачност в политическото финансиране на кампании. Въпроси на конфликт на интереси, злоупотреба с държавни ресурси за изборни цели, недостатъчна прозрачност на дадена политическа партия и финансиране на кампании и липса на независимост на медиите са преобладаващи и трябва да имат приоритет както за националните правителства, така и за ЕС“.

Правителствата на Канада, Франция, Великобритания и Съединените щати са станали по-корумпирани в очите на експертите и бизнес ръководителите, съставили доклада. САЩ генерират най-нисък резултат от 8 години.

“Разочарованието от корупцията в правителствата и липсата на доверие в институциите говори за необходимостта от по-голяма политическа цялост”, заяви ръководителят на Transparency International Делия Ферейра Рубио.

Индексът за справяне с корупцията (CPI) на базирания в Берлин институт класира държавите по възприемани нива на корупция в правителствата и държавните институции по скала от 0 до 100, като нулата показва силно корумпиран публичен сектор.

“Правителствата трябва спешно да се справят с корумпиращата роля на големите пари във финансирането на политическите партии и неоправданото влияние, което тя оказва върху политическите ни системи”, каза Рубио. /БГНЕС