Световните лидери отбелязват годишнина от освобождаването на „Аушвиц”

Радев: България не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта

 

Световни лидери и оцелели от Холокоста са днес в Ерусалим да отбележат 75 години от освобождаването на „Аушвиц” – лагера на смъртта от Втората световна война, в който нацистите са избили над 1,1 млн. души, повечето от тях евреи, предаде АФП.

Президентите на Русия и Франция, американският вицепрезидент Майк Пенс и британският принц Чарлз, представляващи съюзническите сили от войната, ще направят обръщения на церемония в мемориала „Яд Вашем“.

Изказване ще направи и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на срещата на над 40 държавни глави, включително българският президент Румен Радев, премиери и благородници – най-голямото международно дипломатическо събитие в историята на Израел, охранявано от над 10 000 полицаи.

Заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху лидерите ще предупредят срещу възраждане на антисемитизма в речи в мемориалния център в памет на 6 млн. евреи, убити от нацистка Германия в газови камери, гета и концлагери.

„Това е историческо събиране не само за Израел и еврейския народ, но и за цялото човечество“, заяви израелският президент Реувен Ривлин, призовавайки света „да се обедини срещу борбата с расизма, антисемитизма и екстремизма“.

Президентът на България Румен Радев също участва в Петия международен форум за възпоменание на Холокоста в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел. „България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо“, посочи държавният глава. Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.