Очаква се поне 10 заведения в Дупница да се включат в протеста с искане за по-нисък ДДС

  • Собственикът на кафене в центъра на града Славчо Павлов: Не трябва всички бизнеси да бъдат слагани под общ знаменател

Поне 10 заведения в Дупница ще се включат в протеста срещу новата данъчна политика, прокарана чрез Наредба Н-18. Те се присъединяват към исканията за намаляване на ДДС до 9% и отлагане влизането в сила на въпросната наредба, докато всички проблеми по нея не бъдат изчистени.
Поправката поставя нови изисквания за касовите апарати, което предизвика недоволството и на останалите търговци. Промените в наредбата засягат всички фирми в страната, които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба.
Символичният протест стартира днес, като персоналът на дупнишките заведения също ще носи жълти жилетки по време на работа.

Славчо Павлов

Досега търговците в цялата страна няколко пъти се обявиха против въпросната наредба. Според тях тя създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средните предприятия. Исканията на бранша ще бъдат внесени отново в деловодствата на Министерството на финансите и Националната агенция по приходите. За целите на гражданското неподчинение и общите искания вече е създаден Национален организационен комитет в защита на малкия и среден бизнес в България, подкрепен от Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Сдружение на заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и други представители на малкия и среден бизнес. Националният протест е насрочен за 12 часа на 29 януари (сряда) на площад „Народно събрание” и се очаква на него да присъстват представители на дупнишките заведения.
„Разбрах за протеста и ще се включа, защото съм съгласен с колегите. Не трябва всички бизнеси да са включени под общ знаменател, а трябва да бъдат систематизирани. Малкият бизнес е принуден да има само задължения, докато правата му не се зачитат особено. Това, че се осигурява някакъв продукт или биват разкривани работни места, не се взима под внимание. Не се гледа и това, че от печалбата на заведението ми аз трябва да платя заплати и осигуровки на голям персонал, а след това от същите пари да платя и голямо ДДС. Не може една будка за талончета, която генерира 50 000 лева на месец, и едно голямо заведение с многоброен персонал, печелещо същата сума, да бъдат слагани под общ знаменател. Колко разходи има будката и колко заведението? Преди четири години от Реформаторския блок предложихме прагът на ДДС да бъде вдигнат от 50 000 на 150 000 или 200 000 лева. Държавата обаче съвсем съзнателно си затваря очите. Защото според сега действащите правила всеки собственик на фирма се регистрира свободно по ДДС, когато оборотът му достигне 50 000 лева. Според мен вдигането на прага ще облекчи и подпомогне малкия и средния бизнес. Мисля, че това е удачното решение и в този момент”, коментира пред „Вяра” собственикът на едно от централните заведения в Дупница Славчо Павлов.