Хотелиерите и ресторантьорите в Сапарева баня няма да протестират

  • Против сивия сектор съм, не можем да си позволим да протестираме, посочи управителят на хотел „Коко хилс” Константин Янев

  • И тук има обекти от сивия сектор, не плащат данъци, нямат касови апарати, подбиват цените, обяви собственикът на един от големите хотели

 

 

Хотелиерите и ресторантьорите в Сапарева баня няма да протестират на 25 януари, установи проверка на „Вяра”. Повечето от собствениците, управителите и служителите на  хотелите и къщите за гости, с които се свързахме, заявиха, че в техните обекти няма да има протестни действия и не знаят в града да се готвят протести. Други казаха, че дори не са чули и нямат представа за какво става въпрос. Всички бяха изключително предпазливи в отговорите си на поставените им въпроси.

„Не протестирам и не знам за това, че се готвят протести. За нашия град също не съм чул дали някъде ще протестират”, каза Николай Мертекчийски, който е собственик на намиращия се в центъра на Сапарева баня хотелГерманея” и общински съветник от ГЕРБ.

 „Не готвим протести и не зная дали в хотели в Сапарева баня ще се протестира. Не знам и дали тук има такива, които работят в сивия сектор. Как може да се работи в сивия сектор. Нали трябва да има документи и те трябва да са изрядни. Правят се проверки. Хората, които идват, се регистрират. Всичко е по закон”, каза управителят на хотел „Виа лакус”.

„Ние няма да протестираме. Не знам за другите хотелиери”, лаконична бе Надежда Клисарска – управителка на хотел „103 градуса”, намиращ се точно срещу емблематичния горещ гейзер с минерална вода в центъра на града.

„Няма да протестираме. Не съм чул за подготвяне на протести в града”, бе отговорът на служител в спа центъра на Аква клуб “Котвата”, който не се представи.

„Трябва да работим. Не можем да протестираме. Не знам дали има обекти в сивия сектор. Всеки работи – кой в сив, кой в бял”, коментира Георги Иванов – управител на хотел „Св. Никола”.

„Няма да успеем да протестираме, не можем да си го позволим. Трябва да работим. По принцип съм против сивия сектор, но нямам време да обяснявам по какъв начин ни пречи. Имам много-много ангажименти в момента”, посочи Константин Янев – управител на хотел „Коко хилс”.

„Лично аз в събота не съм на работа. Що се отнася за колегите в хотела, не съм чула да се подготвя протест. Никой не ми е споменавал такова нещо. За други хотели в града също не знам да се организират протести”, каза Виктория Симеонова – рецепционист в хотел „Емали Грийн”.

Както навсякъде, и в Сапарева баня има и собственици на обекти от бранша в сивия сектор. С уговорката, че няма да бъде цитиран с името му, един от хотелиерите обясни: „Има такива, които работят незаконно. Не плащат данъци, осигуровки и т.н. Нямат касови апарати. Нищо не плащат. Това им позволява да държат много по-ниски цени. При тях нощувките са по 15-20 лв. на легло за една вечер. Това е нелоялна конкуренция. Ние си плащаме данъците. Плащаме на персонал – при нас работят 20 човека. При нас цените са 60 лв. на легло, няма начин да е по-евтино”.

Както е известно, работещи в сферата на туризма започват символични протести срещу сивия сектор. Те настояват пред правителството и парламента за законодателни промени, които да изсветлят бранша. Припомняме, че на национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във Велико Търново беше приета протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор.

От бранша настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма.

„Искаме отмяна на наредбата на Националната агенция по приходите (НАП) за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафемашини. Искаме въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти. Намаляване на ДДС ставката на 5%“, поясни съпредседателят на БХРА Вени Петрова.

На 25 януари, събота, хотелиери и ресторантьори започват символичните си протести, като ще работят с жълти жилетки.

Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупредиха от бранша.