5000 престъпни групировки в Европа печелят над 110 млрд. евро

Пет хиляди престъпни групировки в Европа заработват и печелят по 110 милиарда евро годишно.

Данните са на европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която съобщи, че европейските власти разследват повече от пет хиляди престъпни групировки. Чистата им печалба е над 110 милиарда евро.

Данните бяха оповестени на неформална среща на министрите на вътрешните работи на ЕС в Загреб.

На срещата европейските министри обсъдиха борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора, защитата на децата от престъпления в интернет, а също и миграцията и противодействието на трафика на хора.

След срещата комисар Йохансон заяви, че ЕС е готов да работи по приемането на план за изземване на незаконно придобитите средства, съобщават и хърватски медии.

Хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович, който ръководи неформалната среща, заяви, че гражданите имат право да очакват правителствата да защитят тяхната сигурност.

Комисарят по правосъдие в ЕК Дидие Рейндерс обяви, че през февруари ще бъде обсъден първият доклад за върховенство на закона на ЕС. Документът ще дава препоръки и насоки на европейски държави, които нямат независима съдебна система.

“Бихме искали да видим първия годишен доклад за върховенството на закона, поставен на масата по време на германското председателство”, допълни Рейндерс.

Германия ще поеме председателството на ЕС от Хърватия на 1 юли тази година. /БГНЕС и МИА