Колекторски фирми с нова схема за измама

Появила се е нова измамна схема на колекторски фирми. Събирачите на дългове започват дело срещу човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т.н., а после техен представител се обажда на длъжника и му обяснява, че е неговият “служебен защитник”, назначен от съда.

За измамата предупреди адвокат Десислава Филипова, която е председател на Европейския център за защита на правата на гражданите. Законът не предвижда по такива дела да се назначават служебни адвокати, коментира адвокат Филипова.

Мнимият служебен адвокат ви предлага да направите плащане още преди съдът да се е произнесъл, за да избегнете осъждането за допълнителни разноски, което е подвеждане. В края на миналата година Гражданският процесуален кодекс бе променен. Преди това банката например показваше в съда копие от счетоводната книга и само на това основание се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът дори нямаше време да възрази и да обясни, че банката е качила лихвите. Сега вече всеки кредитор, който иска да получи от съда заповед за принудително изпълнение, трябва задължително да представи договора, а съдът да провери дали този договор не е в ущърб на клиента – т.е. дали не съдържа неравноправни клаузи. И ако има такива клаузи или други нарушения, съдиите отказват да издадат заповед в полза на кредитора. Повечето хора обаче още не знаят, че законът ги защитава. Именно за да заобиколят тази защита и да ви накарат да платите още преди съдът да е разгледал заявлението им, колекторите са измислили този номер, пояснява адвокат Филипова.