Патриарх Неофит даде прием за държавници и духовници

  • Зам. областният управител на Кюстендил Райчо Цветин: Пред нас той изрази надежда за възстановяването на църковните имоти и изучаването на предмета „Религия”

  • Самоковският кмет Владимир Георгиев подари триптих на Богородица с архангелите

 

Негово Светейшество Неофит – митрополит Софийски и Патриарх Български, даде официален прием за представителите на държавната власт и духовните ръководители на околиите, влизащи в диоцеза на Софийска епархия. Срещата се провежда за първи път, като целта й бе новоизбраните кметове заедно с архиерейските наместници на осемте софийски околии да получат първосветителското поздравление и патриаршеското благословение на патриарх Неофит. Негово Светейшество влезе в залата, придружаван от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и висши духовници от Софийска митрополия. След като благослови събралите се представители на държавната власт и духовниците, Негово Светейшество се обърна към тях с приветствено слово.

“Бихме искали още веднъж да ви поздравим с доверието, което жителите на вашите общини ви оказват и възлагат на вас техните надежди и очаквания”, каза в словото си светейшият владика и направи равносметка на отношенията през изминалата година между митрополията, кметствата и архиерейските наместничества. Той изрази надежда, че светската власт ще подпомогне изучаването на религия в епархийските училища, ще съдейства на социалната дейност и ще се грижи заедно с Църквата за манастирските и църковни имоти.
В края на словото си той оправи благопожелания Божието благословение и благодатна помощ да бъдат през цялата настояща година с всички, които се трудят за благото на българския народ.

Представители на Югозапада взеха участие в приема. Зам. областният на Кюстендил Райчо Цветин сподели впечатленията си: “Имах честта да представлявам държавната власт и област Кюстендил на приема по покана на Белоградчишки епископ и викарии на Софийска света митрополия Поликарп. Срещата се проведе в салона на Софийската света митрополия. Пред присъстващите патриарх Неофит изрази надежда да се подпомогне изучаването на предмета „Религия“, за възстановяването и ремонта на църковните имоти. Аз му отправих поздрави от нашата областна управа и го поканих да ни посети в „родината на св. Иван Рилски Чудотворец“, сподели зам. областният на Кюстендил.

Самоковският градоначалник Владимир Георгиев и архиерейският наместник на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев бяха подготвили дар за Негово Светейшество – триптих на Богородица с архангелите, който поднесоха в знак на почит към Софийския митрополит.

Кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов също взе участие в срещата.