Фестивалът “Франкофоли” няма да се провежда в Благоевград, документация от последното издание е изпратена на Специализираната прокуратура

Румен Томов

Кметът Румен Томов: Ако се наложи, отивам отново на избори

 

Фестивалът “Франкофоли” няма да се провежда в Благоевград, каза на пресконференция кметът на общината Румен Томов. Това е станало ясно след проведен разговор между директора на фестивала Жерар Пон и кмета на Благоевград, по време на който Томов е изразил желание фестивалът да продължи да се провежда в областния център. От своя страна директорът на “Франкофоли” е обявил решението си събитието да бъде преместено и шестото му издание да се проведе в столицата.
“Франкофоли” е част от културната програма на общината в продължение на пет години. От община Благоевград заявиха, че се подготвя провеждането на други два големи музикални фестивала. Те са предвидени за месеците март и юни и отново ще привлекат световноизвестни изпълнители. Входът за новите фестивали ще бъде безплатен.
Освен културния аспект, по време на пресконференцията Румен Томов обяви, че цялата документация относно последното издание на “Франкофоли”, както и документация по три обществени поръчки е изпратена днес до Специализираната прокуратура. Целта е да се произнесат компетентните органи относно целесъобразността на изразходваните средства, допълни Томов.
Румен Томов обяви на брифинга също така, че ще се обжалва решението на Административен съд – Благоевград. С това решение съдът отмени решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), която на свое извънредно заседание в края на месец декември 2019 година отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Томов след подаден сигнал за незаличена негова фирма от Търговския регистър в законоустановения срок. След решение на Върховния административен съд и след решение на ОИК, зависи какво ще е то, ще подходим по определения начин, каза кметът на Благоевград. В случай че правомощията му бъдат прекратени предсрочно, Томов заяви, че ще се яви отново на избори като кандидат за кмет на община Благоевград.