Дупничани събраха 380 лева на благотворителната вечер за паметник на Невена Коканова

Организаторът Николай Табаков
  • В експозицията бяха включени плакати и афиши на актрисата, събрани от най-големия й фен у нас – бургазлията Николай Куцаров

Дупничани събраха общо 380 лева на благотворителната вечер за издигане на паметник на Невена Коканова, която се проведе в петък. Инициативата за набиране на средства за монумент на голямата българска актриса се проведе в Li art Gallery. Повечето от участниците дариха 20 или повече лева и записаха името си в списък, който на по-късен етап ще се превърне в Книга на дарителите.

Участниците в благотворителната вечер

В експозицията бяха изложени портрети на Коканова, рисувани от родни художници. Интересна част от изложбата бяха и изрезки от корици на различни списания, плакати и афиши, на които е била Невена Коканова. Организаторът Николай Табаков е намерил в Бургас най-големия фен на актрисата у нас. По думите му целият хол на Николай Куцаров е с плакати на именитата дупничанка. Той е издирил оригиналите на всички афиши и списания с нейния лик. Бургазлията дори пази и оригинала на списание „Театър” от 1958 година, където на корицата е Невена Коканова. Най-големият й фен е предоставил копия от колекцията си на Табаков, които бяха изложени в дупнишката галерия.

Част от експозицията

„Това е поредната ни инициатива. Знаете, че миналата седмица имаше такава и с дупничани, които живеят в София. Там бяха известната пианистка Кина Околийска, както и проф. Шекерджийски. Имаше повече млади хора, което беше добре. Старите помнят Невена Коканова, но ние, по-младите, също трябва да я запомним. Сега представяме и календара, който направихме с портрети на Невена Коканова. Миналата година пък направихме голяма изложба в моята галерия в София, която имаше успех. Тук също се продадоха няколко картини. В календара са включени картини, рисувани специално за изложбата. Мисля, че това се прави в България за първи път. Всъщност нашата идеята е точно такава. Искаме да обединим цялата творческа гилдия. Художниците направиха изложба. Следващата седмица пък ние, музикантите, правим малък концерт. В началото на май месец ще направим голям концерт в София с едни от най- известните състави. Есента пък ще се включат театралите, а после и кинаджиите. Идеята ни е всички да застанат зад името на Невена Коканова и така да направим паметник от благодарните българи”, каза Николай Табаков.
Той допълни, че след благотворителната вечер в Дупница вече са събрани около 5300 лева.


„От общината обявиха, че са отделили от бюджета си още 10 000 лева по идея на Радослав Радославов, за което му благодаря. Той е инициаторът да има улица в града с нейното име, както и театърът ни да се казва така. С обещаните от кметството пари събраните средства вече стават около 15 000 лева, което е почти половината от парите, които ни трябват. Може би през есента, ако тогава стигнем до около 20 000 лева, ще обявим конкурс и да подадем документи в общината. Тогава ще обсъждаме и ще търсим и подходящо място. Вървим по нашия път. Не стана бързо, но това е добре. Нашата идея е да дадем възможност на повече хора да се включат в тази кауза. Отделните паметници са правени от отделни бизнесмени, които дават големи суми и паметникът вече е готов, но ние не искаме това.

Искаме нашият да бъде една благодарност към таланта на дупничанката Невена Коканова. Това ще бъде чест не само за хората от Дупница, а и за всички артисти в страната. Всички, на които се обадих, приеха и никой не отказа да се включи. Представете си човек от София или пък от Бургас, който е дарил пари за каузата. И той след време минава покрай Дупница и доведе синовете или внуците си. Той ще им покаже паметника и ще каже „Виж, това е Невена Коканова. Аз съм помогнал, макар и с малко, и има част от мен в този паметник”. Затова правим и дарителска книга, която после ще бъде подарена на библиотеката”, завърши общественикът.
На 2 февруари, неделя, в блус бар в София ще бъде поредното събитие в подкрепа на инициативата. Тогава Николай Табаков и негови приятели музиканти ще направят малък концерт.