Представители от сектор хотелиерство, ресторантьорство и питейни заведения от Кюстендил се обединяват и се включват в националния протест

По заведенията персоналът бе облякъл жълти тениски.
  • Поводът

    за протеста е във връзка с искането им за намаляване на ДДС до 5% и отлагане на влизането в сила на наредба Н-18, облякоха жълти тениски

 

В продължение на три дни в кюстендилските хотели, ресторанти и питейни заведения преобладава жълтият цвят. Причината е, че повече от 80% от тях, членове на Съюза по туризъм, се включиха в националния протест на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Поводът за протеста е във връзка с искането им за намаляване на ДДС до 5% и отлагане влизането в сила на наредба Н-18.

Ангелина Влашка

Ден преди да се включат символично в протеста, близо 50 собственици и управители на такъв тип заведения се срещнаха в Килийното училище.

“С въвеждането на Наредба -18, касаеща касовите апарати от 1 февруари тази година, ще ги постави в невъзможността да влязат в работа с такъв тип наредба.

Наредбата е несъобразена с бизнеса и всички питейни заведения и изисква големи инвестиции като закупуване на нов софтуер, започване на изцяло Online работа, при което едно прекъсване на електричеството или на интернет прави невъзможни всякакви продажби. Разходите ни вече стават невъзможни, високата 10-процентна инфлация е на база високи цени на храните, продуктите, консумативите и повишаване на заплатите. С въвеждането на наредбата ще изпаднем в положение на невъзможност да поемаме разходите. С влизането в сила на наредбата и със сегашното ДДС влизаме във вариант на затваряне на обекта – фалит. Предлагаме отмяна на наредбата. В някои страни от ЕС работят по нея, подготовката за въвеждането й е отнела между четири и пет години, за да може да се синхронизира наредбата с бизнеса. Всеки бизнес е специфичен, необходимо е той да се внедри в наредбата, не обратно, за да може секторът да излезе на светло“, каза пред медиите хотелиерът Ангелина Влашка.

Петър Петрушев

„Никой работодател не иска да работи в сивата икономика и да дава ниски заплати, както и да не обявява реалния оборот. С Наредба 18 трябва да се увеличи персоналът, да бъде преквалифициран с нови обучения. Никой работодател не иска да има текучество сред персонала, който процес сега е постоянен заради липса на ценз. Една липса на интернет, обектът ни е на село, често се случва да нямаме ток, вода, интернет, тогава е невъзможно да работиш по тази наредба. Изчезне ли интернетът, ти вече не можеш да работиш. Подлежиш на санкция. Никой не иска да е в сивата икономика, повярвайте ми“, сподели ресторантьорът Петър Петрушев, чийто обект е в кюстендилско село и проблемите с липса на ток, вода и нет са непрекъснати.\

Станислав Георгиев

„Досега не сме били разединени, но и толкова обединени не сме били никога. Няма малко заведение, няма голямо заведение. Всички сме единни и обединени. Готови сме да протестираме. Най- важното за нас е намаляването на ДДС. Защото в момента с това ДДС и тази наредба се случва така, че ние, заведенията, сме почти 0 на 0. По статистика на заведенията оборотите са се качили с 4%, а разходите 14%, това означава, че има разминаване от 10% за миналата година. Ако влезе в сила Наредба 18, всеки бизнес ще има проблеми. Ще създаде хаос в държавата. Наредбата ще удари и персонала, защото повечето работодатели са и работници”, категоричен е Станислав Георгиев, председател на Съюза по туризъм в Кюстендил.

Хотелиери, ресторантьори и питейни заведения се обединиха и се включиха в националния протест.

По време на срещата беше прочетена и приета декларация от членовете на Съвета по туризъм в град Кюстендил, с която обявиха символичния си протест чрез носене на жълти тениски по време на обслужването на гости и клиенти. Протестът е срещу провежданата политика от страна на държавата и административния произвол спрямо бранша. Участниците в срещата категорично застават зад предложението на БХРА за намаляване на ДДС ставката, както за отлагането и влизането в сила на Наредба-18, дотогава, докато не се изчистят недоразуменията.

Всички хотелиери и ресторантьори са категорични, че искат да работят на светло, но с тази данъчна система това няма как да се случи. Кюстендилските хотелиери и ресторантьори ще участват и на националния протест в София на 29 януари.