Членовете на ансамбъл „Пролет” от Петрич нямат оплаквания след прибирането си от Китай

Всички от групата са прегледани още на летището в София и вече са по домовете си

Петричкият ансамбъл „Пролет” към читалище „Братя Миладинови” се прибра в България. Както вече писахме, групата беше в Пекин да участва в китайския Новогодишен карнавал, но се завърна с извънреден полет от съображения за сигурност заради коронавируса, който продължава да взима жертви.
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички от ансамбъла са в добро състояние, прегледани са още на летището в София, а термокамерите не са отчели отклонения в температурата им.


Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни пред медиите, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни трябва да проследят здравословното им състояние. По думите му за целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.
Управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев каза за „Вяра”, че не е осведомен за разкриването на специализиран кабинет в петричката болница.
„Никой от нашата болница не е занимаван с тази тема. Не сме информирани за създаването на подобен кабинет. Тук не сме преглеждали  отново членовете на ансамбъла след прегледа, който са имали в София. Предполагам, че този специализиран кабинет ще бъде създаден по линия на РЗИ и епидемиолозите. Иначе заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в региона се увеличи значително и затова беше обявена грипна епидемия”, заяви пред репортер на медията ни д-р Тонев.
„Вяра” потърси и кмета на Петрич Димитър Бръчков за подробности относно състоянието на представителите на ансамбъл „Пролет”.


„Състоянието на хората е напълно нормално и са взети абсолютно всички мерки. Нито един от групата, която е била в Китай, няма оплаквания. В момента участниците в Пекин вече са по домовете си и личните им лекари са получили указания да следят състоянието им. Видях, че в местната болница е пълно с болни, все повече хора се оплакват и затова се обяви грипна епидемия”, коментира градоначалникът.