Дупничани искат постоянни станции за наблюдение на въздуха, внесоха писма в общината: Недопустимо е кметът да моли за мобилна станция и да се плаща за нея, това е ангажимент на МОСВ, дало разрешение за горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Десислава Панайотова и Николай Табаков

В Дупница да бъде осигурена постоянна мрежа от станции за наблюдение на въздуха във връзка с видимото замърсяване, дължащо се на горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, искат екоактивисти. В понеделник в деловодството на общината са внесени 77 писма на жители на града, които настояват кметът Методи Чимев да разговаря с представители на Министерството на околната среда и водите за разполагането на станции за измерване на основните компоненти на замърсяване на въздуха, които имат пряко отношение към човешкото здраве.

„Кампанията стартира спонтанно миналата седмица във фейсбук, като първоначално писмата бяха изпращани по електронен път чрез формата за контакти на сайта на община Дупница. Какъв е броят на писмата по електронен път, ще стане ясно по-късно. Интерес обаче се появи и от страна на граждани, които нямат електронни пощи, заради което част от писмата бяха входирани в хартиен вариант.

Според гражданите е абсолютно недопустимо община Дупница, в лицето на кмета, да моли за отпускане на мобилна станция, да се налага да се плаща такса за нея от общинския бюджет или да се търси вариант за закупуване на станция с пари от бюджета, тъй като това би следвало да е ангажимент на МОСВ, дало разрешение за горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол“. Освен това мобилните станции не могат да дадат цялостна картина за състоянието на въздуха”, коментира Десислава Панайотова – един от вносителите, еколог по образование, която има собствен сайт. В писмото се настоява още кметът да предприеме действия за извършване на лабораторни анализи в независима лицензирана лаборатория за наличие на диоксини и фурани в селскостопанската продукция в района на централата, както и да предприеме стъпки за осъществяване на съвместни действия с кмета на Бобов дол Елза Величкова.

Идеята на гражданската инициатива е да бъде защитено правото на информираност – какъв въздух дишаме, а в моментите на пиково замърсяване да бъдат предприемани мерки най-вече за предпазване на децата и болните.
„С тази гражданска активност задължаваме кмета да започне разговори с МОСВ, а писмата ни ще дадат тежина на искането, което той ще отправи“, казват вносителите на писмата.

Според организаторите всеки желаещ може да се включи в инициативата, като изпрати писмо чрез формата за контакти на сайта на община Дупница или чрез входиране в деловодството на общината. Инициативата продължава.