„Искам бебе” с председател дупничанката Мария Янева получи награда „Златно сърце”

Мария Янева с майка си Наташа Илиева
  • Отне ми 11 години да сбъдна своята мечта и да имам дете, призна Мария

  • У нас 145 хиляди двойки искат, но не могат да имат деца, каза още Янева

 

Фондация „Искам бебе” с председател дупничанката Мария Янева получи наградата „Златно сърце“. Това стана по време на церемония на годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност, организирана от Business Lady Club. Призът се присъжда в категорията „НПО в действие“ за работата на фондацията в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в България. Специалните гости, които Мария Янева избра да покани на събитието, бяха д-р Султанка Петрова – зам.-министър на труда и социалната политика, Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал заедно със съпругата му Пламена Иванова, Емил Гущеров, Християн Гьошев, Гергана Георгиева и семейството й, съобщиха от фондацията.

Мария Янева прие наградата на фондация „Искам бебе”.

Общи тринадесет благотворителни проекта и социални инициативи в общо 10 различни категории получиха официално признание в шестото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце”. Сред наградените бе и фондация „Мечта за дете”, която получи отличие за подпомагане за преодоляване на проблемите, свързани със създаването на поколение, в раздел „Социална отговорност”.

„За да бъде последван добрият пример, той трябва да бъде споделен. Благодаря на всички за това, че проявявате съпричастност и се интересувате от проблемите на обществото. Благодаря ви за доверието, а ние ще продължим да даваме трибуна на златните сърца в България”, каза Даниел Димитров, основател на Business Lady Club.

Преди церемонията по награждaването председатеят на УС на фондация “Искам бебе” Мария Янева взе участие в конференция, посветена на корпоративната социална отговорност. В лекцията си председателят на „Искам бебе“ посочи добрите практики от работата на фондацията с корпоративни дарители и изказа благодарност към дългогодишните партньори, които подкрепят каузата.

Наградените представители на фондации

Мария Янева разказа за това как даряването на средства за бебета се превръща в национална кауза. „Отне ми 11 години да сбъдна своята мечта и да имам дете“, сподели Янева. По думите й според проучване у нас 145 хиляди двойки искат, но не могат да имат деца. Тя припомни примера на Цецка и Йордан Караджови, които решават да направят своята сватба и да подпомагат две каузи, една от които – за повече деца на България. Примерът им е последван и от други хора, следват 12 сватби, редица рождени дни, събрани са общо 50 хил. лв. и така има 7 родени деца и 5 – на път да се родят. Янева разказа и за редица благодетели на фондацията, сред които д-р Врабевски – първият постоянен дарител на каузата, адвокат Владилен Миланов, мотообществото и редица други български компании. „Вече имаме над 10 хиляди родени деца“, съобщи още председателят на фондация “Искам бебе”. По думите й алтруизмът има различни проявления – той е да даваш, без да получаваш нищо, защото съединението прави силата.

Наградите „Златно сърце” целят публичност на усилията на компании, НПО, институции и физически лица, подкрепили различни каузи със социален и общественозначим характер, като по този начин се даде пример и бъдат насърчени все повече компании и личности да се включат в подобни инициативи.