49 нови огнища на заболяването африканска чума по свинете са регистрирани към края на миналата седмица

Не разбирам защо ловците негодуват срещу увеличаването на ловния сезон, каза д-р Михаил Бащавелов от Благоевград

 

49 нови огнища на заболяването африканска чума по свинете са регистрирани в България към края на миналата седмица. Това каза д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, след провелото се заседание на Областната епизоотична комисия. Бащавелов допълни, че всички те са установени при диви свине, отбелязвайки, че именно те са основният „резервоар“ за разпространяването на заболяването. „Това показва, че заболяването продължава да действа с голяма сила“, уточни д-р Бащавелов.
В тази връзка той изрази недоумението си от това, че ловците в област Благоевград не са съгласни с удължаването на ловния сезон за групов отстрел на дива свиня до 16 февруари, с аргумента, че сега животните са в напреднала бременност. „Когато ловният сезон беше до края на декември, ловците негодуваха, че не се удължава, а сега са против удължаването до 16 февруари. Не виждам защо“, отбеляза д-р Бащавелов.
Според него на този етап е важно да се направи всички възможно за ограничаване на заболяването, за да може да се спаси свиневъдната индустрия, но и хората, които искат в домашни условия да отглеждат прасета. „Нещото, което искаме да направим, е да заострим вниманието и хората да проявят разбиране. Най-бързо оборотното животно за възпроизвеждане в природата е прасето. Дивата свиня ражда по 8-10 прасенца, и то по два пъти в годината. Това значи, че за година една майка може да роди по 20 прасенца, а колко хиляди са майките в природата? Дивите прасета няма да изчезнат, ако 1 година намалим популацията им“, каза още д-р Бащавелов.
Той припомни, че в началото на ловния сезон популацията на дива свиня в България е била три път над нормата. Подобна е и картината в Европа./Фокус