Събират подписка за задължителна детска градина за 4-годишните

Веска Трендафилова
  • Шефката на СБУ в Дупница Веска Трендафилова: Обучението на децата на 4 г. ще ги подготви по-добре за училище, полза ще имат и родителите

 

Синдикатът на българските учители (СБУ) към КНСБ в Дупнишки регион започна подписка за въвеждане на задължителна детска градина за децата на  4-годишна възраст. Подписката се събира от няколко дни, но заради грипната ваканция ще продължи и след обявения краен срок – 25 януари. Подписки са пуснати по училищата във всички общини на бившата Дупнишка околия – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново и Рила, като могат да се подписват всички граждани.

„Целта е децата да бъдат обхванати в институции, където да се обучават и да бъдат по-подготвени за училище. Въвеждането на задължителна детска градина за 4-годишните има много плюсове. Някои деца не могат да говорят български, нямат никакви навици и детската градина ще им помогне. Това ще е от полза и на родителите – те няма да плащат за помагалата”, коментира председателят на СБУ за община Дупница Веска Трендафилова. Очакванията са на 31 януари да има обобщена информация за броя на разписалите се.

Тодорка Дамянова

„Идеята е задължителното обучение на 4-годишните в детските градини да започне от септември тази година. В община Сапарева баня децата на 4 г., които могат да бъдат записани наесен, ще са около 40. Детската градина е реновирана и има свободни места. 4-годишните в община Рила са около 20, в Бобошево – около 15. И в двете населени места може да се сформира по една група. В детската градина в Кочериново и базата й в Бараково децата са около 25, там също може да се сформира една група. И в четирите общини подписката върви трудно, но заради грипната ваканция. Принципно идеята се подкрепя”, каза координаторът на КНСБ за региона Тодорка Дамянова.

Задължителното посещение на децата в детските градини от 4-годишна възраст, което между другото е практика в доста европейски държави, е изключително важен за цялото ни общество. То е сред най-важните политики в системата на българското образование, която СБУ последователно защитава. Тя се потвърждава и от последните решения от 7 и 14 януари на работните групи към Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, в това число и с участието на неправителствени организации. Подписката сред професионалната ни общност ще докаже правилността на позицията, защитавана от СБУ и споделяна от всички останали социални партньори – членове на Съвета за тристранно сътрудничество към МОН. Общественото допитване до професионалната колегия ще ни помогне да изградим аргументирана позиция на синдиката, казват от централата на учителския синдикат.