Треньорът Марио Яньов от Крайници надви 10 000 конкуренти в Лондон за курс към Английската футболна асоциация

Марио Яньов с екипа на лондонския „Кристъл Палас”

Роденият в дупнишкото село Крайници Марио Яньов продължава да постига успехи в треньорската си кариера във Великобритания. Наставникът пребори над 10 000 свои колеги, които практикуват в Англия. Младият специалист успя да се класира сред 24-те най-добри наставници в английската столица и беше одобрен за започването на професионален курс трето ниво, което е известно в България като UEFA B. Той вече е преминал успешно първите две нива. Марио Яньов работи с деца и юноши по различни академии и отбори в Лондон вече повече от 6 години, а от известно време има и своя собствена академия за развитие на млади таланти.

На Софийския маратон
Част от възпитаниците на Марио Яньов

„Когато започнах да се занимавам с обучение на деца по време на първо ниво треньорски курс към Английската футболна асоциация, имах мечта и цел, която да следвам. Тя беше именно тази: до 5 години да достигна и мога да се класирам и да бъда одобрен за започването на трето ниво, известно у нас като UEFA B. Радвам се, че това вече е факт.


В имейла от Английската футболна асоциация ми изказваха благодарност за упоритостта, която бях проявил през всички тези години, както и за всички курсове, които вече бях завършил с голямо желание. Разбира се, споменаваха и всички тези момчета, на които бях дал път и ги бях научил на любов към спорта. Не на последно място споменаваха, че съм преборил голямата конкуренция, която има в Лондон. Тук има повече от 10 000 практикуващи футболни треньори. От всички тях внимателно бяха избрани кандидатурите на 150 от тях, след което избраха 24-ма наставници, сред които съм и аз. Така моята мечта и цел се сбъдна, макар и с малко закъснение. Щастлив съм и горд, че ще мога да представям моята родина България сред треньори от отбори като „Челси”, „Арсенал”, „Тотнъм”, „Колчестър”, „Чарлтън” и др., известни в цял свят. Искам да отправя апел към всички деца и по-млади треньори, които сега започват, винаги да следват мечтите си и никога да не престават да вярват, че винаги има следващо ниво на развитие, което могат да достигнат. Трябва постоянно да се самоусъвършенстват”, заяви Марио Яньов.

Наставникът заедно с треньор номер 1 на 20-и век у нас Димитър Пенев
По време на третото ниво на курса към Английската футболна асоциация се разучават различни компоненти от футболната игра.

Престижният курс започва в началото на месец май и ще продължи близо година. В него участие ще вземе само групата от избрани 24-ма треньори в цял Лондон, където практикуват повече от 10 000. Ще бъде фокусиран върху техническата, тактическата, физическата и психологическа част, а също така и още върху пет елемента от ДНК-то на Английската футболна асоциация. Те ще включват темите: „Как играем”, „Бъдещият играч”, „Как тренираме”, „Как подкрепяме играчите” и „Кои сме ние, треньорите”. По време на специализираните занимания ще се разглежда развитието на три възрастови групи при подрастващите футболисти – от 5 до 11 години, от 12 до 16 години и от 17 до 21-годишна възраст. В обучението ще се включат треньори от най-добрите академии в Лондон: „Челси”, „Тотнъм”, „Арсенал”, „Чарлтън”, „Уест Хям” и др.


„Всеки ще трябва да проектира 18 тренировки, като накрая всеки от нас ще има 30 минути, за да презентира своя проект. По време на курса ще има както теоретична част, така и практическа. Лекторите ще идват на мачовете и тренировъчните занимания, които отделните треньорите водят в своите академии”, завърши Марио Яньов.