Въвеждат воден режим в Делян

Илия Илиев
  • В Дяково, където част от хората са без вода от 3 месеца, проблемът остава. Решение не е намерено засега и от специално сформираната за целта комисия

В дупнишкото село Делян ще бъде въведен воден режим. Причината е намалелият дебит на водата в местния извор, захранващ населеното място с питейна вода. „Заради сушата дебитът на водата в извора е силно намалял, там и в бунарите нивото е спаднало с около метър и половина. Водата от извора се събира в резервоар, с помощта на помпа, която заради недостатъчното количество не може да работи нормално и спира. Това води до липсата на вода най-вече в по-високата част на селото. Затова още в четвъртък (30 януари) ще въведем воден режим. Утре група работници ще монтират спирателен кран, който да разделя водата. С помощта на крана тя ще бъде разпределяна – вероятно един ден ще бъде пускана само в долната част, а на следващия – в горната част на селото. Това ще бъде обсъдено с кметицата на селото и хората на място. Друг начин няма. Помпиерът, който работи там, каза, че в последните дни след дъждовете водата в извора малко се е увеличила, но още е недостатъчна”, каза управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев.

В Делян живеят около 50 души, които поне от време на време ще имат вода. В съседното село Дяково, където част от хората от 3 месеца са без вода, ще продължат да мизерстват. Засега проблемът на живеещите в долната част на селото остава. Решение не е намерено и от комисията от „Напоителни системи”, ВиК-Дупница и община Дупница, която във вторник бе на място, за да търси изход, разбрахме от Илия Илиев. „Ние не снабдяваме с вода този район. Тези къщи не са свързани с нашия водопровод, той е на километър и половина-два от тях. Доста отдалечени са от мрежата и е сложно да се намери техническо решение. Абсурдно е през зимата да се прокарва нов водопровод. От друга страна, „Напоителни системи” имат заповед, която са длъжни да спазват, и не могат да пуснат водата”, обясни управителят на ВиК. От общината засега също нямат решение. „Общината имаше само представителни функции в комисията, управителят на ВиК може да даде отговор на въпроса”, казаха от общинския пресцентър в отговор на въпрос на „Вяра”.

Както писахме, няколко домакинства, снабдявани от дюкер 2 на язовир „Дяково”, са без вода от 3 месеца. Потърпевши са  предимно възрастни и болни хора, които живеят в махала „Хановете” и покрай пътя за Бобов дол. Проблемът възникна, след като през ноември миналата година по заповед на МОСВ от „Напоителни системи” спряха водата, предназначена за промишлени нужди от язовира. Именно заради това бе сформирана и комисията, която засега е безпомощна.