Бобовдолци канят министри, депутати и експерти на извънредна сесия за водата в яз. „Дяково” и горенето на боклук в ТЕЦ-а

Отдясно наляво: Зам.-кметът Детелина Борисова, кметът Елза Величкова, председателят на ОбС Елеонора Христова и зам.-председателят Константин Динев
  • Кметът Елза Величкова: МОСВ не трябва да издава комплесно разрешително за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”

  • Васил Васев от Големо село: Искам да ни пуснат в централата и да ни представят технологичния процес! Ние не знаем какво се случва там! Ще горят и боклука на София!

  • Росица Борисова: В Мало село искаме станция за измерване на чистотата на въздуха

 

Експерти, представители на институции и депутати ще нищят най-наболелите проблеми на живеещите в община Бобов дол. На първото си тазгодишно заседание местният парламент реши да бъде проведена извънредна сесия на Общинския съвет (ОбС) с 2 точки в дневния ред. В рамките на първата точка да се обсъдят състоянието на водоснабдяването на община Бобов дол и яз. „Дяково”, а след това – горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”. На заседанието ще бъдат поканени представители на институциите, свързани със съхранението и управлението на водите в Република България, определени в Закона за водите. Сред тях са Министерският съвет, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството и техните предприятия и агенции, отговарящи за водните ресурси и техния контрол, представители на всички институции и заинтересовани страни, които имат отношение към горенето на отпадъци в ТЕЦ-а, и народните представители от областта.

Валери Радлев /с очилата/

Решено бе още ОбС да изиска от областния управител Виктор Янев да назначи комисия от експерти, която да извърши проверка, и държавата да помогне за разрешаването на проблема с авариите на водопровода в местността Асаро в с. Мламолово и в района на затвора в Бобов дол.

„Нека държавата да ни помогне за разрешаването на проблема в Асаро и при затвора, където от 40-50 години непрекъснато има аварии на водопровода и това са опасни места в Бобов дол. Обосновал съм необходимостта от защита на яз. „Дяково”. Ние сега бием малко предварително тупана, ако мога така да се изразя”, каза вносителят на предложението Валери Радлев, който е общински съветник от БСП. Радлев уточни, че е разговарял с представители на „Напоителни системи” и ВиК-Кюстендил и ги предупредил, че ако се стигне до проблем с водата, подобен на този в Перник, може да се стигне до оставки.

„Проведох два разговора – с директора на „Напоителни системи” към Министерството на земеделието и директора на ВиК-Кюстендил Георги Георгиев. Какво е състоянието на яз. „Дяково” в момента? Пълният обем на язовира е 35 400 000 куб. м. В момента наличните водни ресурси са 12 600 000 куб. м. Т.е. към днешна дата – 27 януари, язовирът е с обем 35,5%. Успокояват ме и двамата директори, че 2010 г. обемът на язовира е бил много по-малко – около 10 000 000 куб. м, и са удържали. Взели са мерки. „Напоителни системи” са отрязали доста водоподаването към мината, вчера правих справка във ВиК”, заяви съветникът. Валери Радлев обърна специално внимание на това, че на извънредната сесия трябва да бъдат поканени и депутатите от региона.

„На заседанието трябва да поканим не само представители на всички институции, експерти по водите и хидроинженери, а и моите любими народни представители от всички политически партии, които нищо не вършат. Досега не са решили едно голямо нещо за общината”, коментира Радлев.

При обсъждането на проблема стана ясно още, че от ВиК-Кюстендил не са изпълнили поет ангажимент за ремонт на помпата на яз. „Дяково”. „Разговарях с директора на ВиК-Кюстендил Георги Георгиев, но помпата не е сменена. Тя често аварира и оттам идват проблеми с водоснабдяването”, каза кметът Елза Величкова.

Атмосферата в залата се нажежи, след като кметът на Големо село Васил Васев повдигна въпроса за горенето на отпадъци от ТЕЦ „Бобов дол” и бе предложено и този проблем да се включи в дневния ред на извънредното заседание. Управникът на най-засегнатото от изгарянето на боклука село подчерта, че във връзка с предстоящата промяна на производственото гориво на топлоцентралата, строена да гори въглища, а не боклуци, трябва да се направи ОВОС. „Искам населението на цялата община да се запознае с работата на ТЕЦ-а! Искам да ни допуснат да влезем и да ни представят технологичния процес! Ние не знаем какво се случва там! Ние няма да затворим ТЕЦ-а и не сме против това да гори въглища и да осигурява работни места, но ТЕЦ-ът ще гори и боклука на София! Сега боклукът е затрупан с въглища и се гори едновременно!”, изригна Васил Васев и настоя общинската управа да проведе разговор с ръководството на централата.

Срещу Васев скочи Красимир Чаврагански, който е общински съветник от Местната коалиция ЗС „Александър Стамболийски”  и шеф в мината, свързвана със собственика на ТЕЦ „Бобов дол” Христо Ковачки. „Това са само пледоарии! Има дни, в които централата е отворена и всеки, който има желание, може да отиде и да види целия производствен процес! Дори на кмета Величкова е изпратено писмо за това!”, остро заяви Чаврагански. Величкова обаче отговори, че такова писмо не е получавано в общината.

В дебата се включи и Росица Борисова от ГЕРБ. Тя прочете писмо от името на жителите на Мало село, които настояват там да има станция за измерване на чистотата на въздуха. „Ще мислим за осигуряването на такава станция не само за Мало село”, каза кметът Величкова. По-късно, в отговор на въпроси на репортер на „Вяра”, свързани с изгарянето на отпадъците, кметът на Бобов дол заяви, че проблемът ще се реши само ако не се издаде комплексно разрешително за горене на отпадъци.

„След последната проверка на РИОСВ-Перник на техния сайт излезе информация, че на 24 януари са пломбирани шредерите на шредерните инсталации, ползвани при раздробяването на отпадъците. Тази принудителна административна мярка е наложена с цел опазването на околната среда и живота и здравето на хората и предварително преустановяване на извършването на административни нарушения, съгласно Закона за опазване на околната среда. Мисля, че стъпка по стъпка нещата вървят към спиране на горенето на отпадъците. За мен обаче тези мерки са временни, защото се очаква издаване на комплексно разрешително от МОСВ. Това комплексно разрешително не трябва да бъде издадено, за да може да се преустанови горенето на отпадъците в ТЕЦ-а. Нас не ни успокояват мерките, предприети от РИОСВ до момента. За мен това са временни мерки и те не решават проблема. Проблемът трябва да се реши с отказване издаване на комплексно разрешително за горене на отпадъци от МОСВ. Положението е нетърпимо. Онзи ден, когато хората протестираха, Големо село беше потънало в прах. От пързалка на детската площадка бе събрана лопата с прах”, заяви Величкова.

Предложението за провеждане на извънредно заседание във връзка с водата и отпадъците бе прието с 9 гласа „за”, 3 „против” и един „въздържал се”. Сесията трябва да се проведе до 23 март.