Съдът върна на работа отстранения диретор на ВиК-Добрич Тодор Гикински от Сандански

Районният съд отмени наложената на изпълнителния директор на ВиК-Добрич – санданчанина Тодор Гигински, временна мярка “отстраняване от длъжност”, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.
Мярката за процесуална принуда бе взета на 4 септември 2019 г. по искане на прокуратурата във връзка с водено досъдебно производство, по което изпълнителният директор е бил привлечен като обвиняем. Според прокуратурата Гикински в качеството си на изпълнителен директор е изградил съоръжение в района на помпена станция в село Батово за водоползване от река Батовска в нарушение на Закона за водите. В Районния съд вече се води административно-наказателно дело по внесеното постановление от прокуратурата, с което е направено предложение за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. На насроченото за 17 февруари заседание са призовани за разпит свидетели.
Съдебният състав, отменил отстраняването от длъжност на изпълнителния директор, смята, че нуждата от взетата мярка е отпаднала и служебното положение на обвиняемия няма да създаде пречки за обективното изясняване на обстоятелствата по делото, посочват от пресцентъра.
Постановеният акт за отмяна на мярката подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Добрич.