Единодушно избраха Мария Иванова за прокурист на болницата в Дупница

Отляво надясно: Методи Чимев, Костадин Костадинов, Йонко Гергов

Заплатата на Иванова от 1497 лева провокира дебат в Общинския съвет

 

Мария Иванова остава прокурист (търговски управител) на общинската болница, реши местният парламент в Дупница на първото си тазгодишно заседание. С Иванова ще бъде сключен договор, считано от 23 януари тази година. Прокуристката ще получава месечно възнаграждение от 1497  лева, както бе предложено в докладната записка на председателя на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов.

МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД за пореден път предизвика дискусия в местния парламент. В началото на дебата д-р Лорета Николова направи забележка заради това, че единният граждански номер (ЕГН) на Мария Иванова бе записан в докладната записка и стана публично достояние и за това, че председателят прочете данните. „Редно ли е по Закона за защита на личните данни така да се разнася ЕГН-то и вече цяла Дупница го чу? Тази информация се изчете на микрофона”, каза Лорета Николова. Юристът на ОбС Милен Попов успокои, че впоследствие данните ще бъдат заличени, а при четенето на докладната тази информация е трябвало да се пропусне. В отговор Костадин Костадинов насочи дебата към постиженията на здравното заведение. Председателят за пореден път изтъкна, че благодарение на дясната политика и работата на прокуристката болницата, която преди встъпването в длъжност на Иванова беше в изключително тежко състояние, се стабилизира и вече е на печалба. „Болницата реализира печалба от 600 хил. лева благодарение на политическата воля на десните и на това, че не ви слушахме вас да изливаме пари там”, обърна се към съветниците от БСП Костадинов.

„Ще говорим за печалбата, когато дойде време за отчета”, репликира социалистът Първан Дангов. В дебата се включи и д-р Пламен Соколов. Той подчерта, че търговският управител на болницата отговаря за 5 млн. лева годишно и не е редно да получава възнаграждение от 1497 лева. Направи сравнение, че това са горе-долу две минимални работни заплати по 610 лева. „Почти всички завеждащи отделения и по-старите лекари, а те са вече доминанта в болницата, взимат по-голяма сума заплата! Моето предложение е отнякъде да започнем, г-н водещ! Да започнем от болницата, която очевадно се развива добре, въпреки някои неуредици. Аз не смея в момента да дам предложение, но е страшно обидно, когато един човек видимо има резултат, принципалът на дружеството да не прояви абсолютно никакво отношение към неговия професионализъм! А това ще бъде и една символика, ако започнем от болницата”, обърна се Соколов към председателя.

„Много думи – нищо не разбрах! Предложихте ли нещо?! Какво точно предложихте?! За съжаление бил сте кмет, а не познавате елементарното законодателство! Елементарни неща не знаете! За съжаление такава е наредбата! Ако беше друга наредбата, заплатата щеше да е над 5-10 хил. лева! Сега работим по тази наредба, за да я променим! В случая обаче не е само с болницата! Управителят на ВиК също работи, а заплатата е недостатъчна!  Управителят на „Ученическо хранене” напуска заради ниското заплащане, молим я да остане до края на учебната година! Тя пък взима 850 лева! Това се отнася за всички управители, за всички кметове на села, за администрацията като цяло! Във всеки един момент вие можете да внесете предложение за промяна, но промяна, обоснована на някакъв нормативен документ! Това е предложението днес! Скоро ще разработим програмата за управление на общинските дружества, където ще бъде включен и проблемът с ГУМ-а, и т.н. Там ще има предложение за възнагражденията на управителите! Макар че аз съм равен на вас като съветник, правя си труда и подготвям нещата по наредбата! Иначе – моето уважение! Аз съм напълно съгласен с вашето мнение, че възнаграждението е много ниско, но не само на нея! Възнаграждението на кмета колко е?! Възнаграждението на заместник-кмета колко е?! Колко е възнаграждението на…?! Не може пък, от друга страна, възнаграждението на управителя да надскача възнаграждението на кмета! Така че – нали разбирате, има някакви принципи, които трябва да се спазват! Възнагражденията на кметовете на селата…! Всички те носят отговорност! Споделям вашето мнение! Това е огромен проблем за общината! Пак ви напомням, шефката на „Ученическо хранене” си изтегли оставката след много молби, но временно – до юни, до края на учебната година! Тя взима 850 лева бруто, чисто взима 600 и нещо! Това е ситуацията!”, заяви Костадин Костадинов.

„Само искам да внеса малко яснота. Не може да слагате под един знаменател управител на общинско предприятие и дружество и кмет на населено място. За кмет на населено място е разписано ясно какво е нивото на заплащане. Имайки предвид, че на нас ни предстои на 7 февруари сесия по приемане на бюджета, изчаквам сесията, след което ще бъде внесено предложение за корекция на техните заплати. Това е различно от управителите на общински предприятия и дружества”, каза кметът Методи Чимев. Градоначалникът поясни също, че в периода от изтичането на досегашния договор за управление на Мария Иванова и влизането в сила на новия договор – от 23 януари до 31 януари, тя е с подписан от него и нотариално заверен анекс.

Пламен Соколов

„Със сигурност това е ниска заплата за управител на МБАЛ. Но другото е по-важно, колеги. Чух, че на заседанията на комисиите е имало „въздържал се” по повод темата дали да бъде прокурист. Нали вървяхме по пътя с управител. Извървяхме… Ежегодно правехме едни конкурси, стигнахме до там, че даже не се появяваха и желаещи. И когато е стабилизирана ситуацията, според мен последното нещо, върху което трябва да разсъждаваме, е отново да търсим някакъв вариант за дестабилизиране. Тук е д-р Бонев, има представители на лекарското съсловие, ако някой има друго предложение, е редно да го чуем и да затворим темата. Сегашният прокурист е тук само и единствено на добра воля. Не че ние много я харесваме. Това е безспорно. Жената свърши една чудесна работа. Ако тръгнем да й вменяваме леки съмнения, че ние търсим други варианти, вярвайте, че… ефектът ще бъде обратен”, допълни Чимев. Предложението бе подкрепено с абсолютно мнозинство. „За” гласуваха всичките 32-ма общински съветници, като отсъстваше само един – Станислав Павлов от БСП. Мария Иванова също не бе в залата, като бе обяснено, че отсъства, тъй като е тежко болна. Затова на заседанието бе медицинският управител на лечебното заведение д-р Крум Бонев, който само изслуша дебата.