Българи, гърци и македонци се почерпиха с вино и ракия в Делчево

Български, гръцки и македонски майстори на хубавото вино и ракия участваха в конкурса за най-добра напитка в гоцеделчевското село Делчево. 158 проби бяха дегустирани от журито, за да определят най-добрите в различните категории – за бяло вино, за розе, за червено вино реколта 2019 година, за бяло вино, за розе и за червено вино от предишни години, за бели, за оцветени и за ароматизирани ракии. „Конкуренцията бе много силна. Хубавото е, че се увеличават гостите от Гърция и Северна Македония, които са част от нашия празник. Всички победители и техните подгласници получиха грамоти и плакети, сред наградените имаше и дами”, заяви кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Жители и гости два дни пиха вино и ракия от три държави, приготвено от майстори на еликсира. Божественото питие течеше дори от чешмите, специално монтирани в центъра на селото.

На сцената пяха и танцуваха фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, Мъжка фолклорна група „Голешовски фантове” и Фолклорна група „Росна китка”. Кукери от село Мосомище прогониха злите сили с танците и чановете си./Кмета.бг