Министърът на околната среда и гл. секретар на МВР затварят „Феникс Дупница“

Емил Димитров
  • Емил Димитров: Ако управителят не премести боклука, ще го махнем ние. Ще затворим всички площадки, на които има нарушения

  • Ивайло Иванов: Държавата ще си свърши работата, въпреки че Кольо Илиев се укрива

 

Срещу собственика на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ Кольо Илиев, който е и управител на търговското дружество, е образувано досъдебно производство за нерегламентирано управление на отпадъците не по установения от закона ред, което застрашава здравето и живота на хората. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която в сряда (5 февруари) пристигна на площадката пред „Феникс Дупница“ заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Досъдебното производство ще бъде под надзора на Районната прокуратура в Дупница. Държавните органи бяха в града, за да може на Илиев да бъде връчена поредната принудителна административна мярка (ПАМ), с която му се забранява да приема отпадъци, и да се запечатат съоръженията за третиране на боклука.

Полицаи, следователи, криминалисти и служители на РИОСВ влязоха в сградата на „Феникс Дупница“.

„Тук са контролните органи, които ще установяват конкретни действия по разследването. В момента се извършват и претърсвания и изземвания в офиси, обитавани от управителя и собственика на фирмата, на негови адреси”, каза Сийка Милева.

Посочено бе, че от м. август миналата година, когато боклукът се запали и нанесе щети на автомагистрала „Струма”, а на Кольо Илиев бяха повдигнати обвинения за непредпазливост и управление на отпадъци не по установения ред, досега не са изпълнени никакви предписания за разчистване на терена. Именно за да бъдат наложени мерките, на място дойдоха представители на Икономическа и Охранителна полиция, следствието, криминалисти и служители на РИОСВ-Перник. Охранявани от полицейски служители, проверяващите влязоха в двора на „Феникс Дупница“ принудително. Това се случи, след като полицаи разпоредиха на пазача да отвори вратата, но той не се подчини. Това принуди униформени да прескочат оградата, да влязат в двора и да отворят портите от вътрешната страна, след което влязоха и останалите проверяващи. Дошлите на място служители на РИОСВ бяха охранявани от внушителна група полицаи, сред които шефовете на полицията за областта и района – Емилиан Стамболийски и Борислав Динев, ръководителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Камелия Стефанова, ръководителят на Районната прокуратура в Дупница Даниела Гюрова. Районът бе окупиран от десетки служители на реда с 10-ина патрулки. Кольо Илиев не е бил открит, както бе и във вторник.

„Моите уважения към възрастта на собственика на фирмата – 68-годишен човек да се укрива от МВР и контролните органи, за да му бъде връчен поредният ПАМ, с който му се забранява да извършва тази дейност и да предприеме действия по приключването. Така или иначе държавата ще си свърши работата. В момента той се укрива, но това няма да попречи на нашите действия. От вчера го издирваме. Има полицейски служители на всички известни негови адреси”, посочи Ивайло Иванов. И допълни: „Собственикът използва различни юридически хватки. При нас бяха служителите от РИОСВ, на дълго и на широко ни разказаха сагата, говорили сме и с общината. Той има многократни предписания да прекрати тази дейност, да извърши почистването, но така или иначе не ги изпълнява. Наложени са наказателни постановления. Използва всички позволени му от закона неща, за да протака тази дейност. Трябва да му се прекрати дейността за получаване на отпадъци”.

Главният секретар на МВР подчерта, че след като приключат действията на служителите, на място ще има полицейски пост. „Полицаите ще останат тук, докато е необходимо, за да гарантираме, че няма да се приемат нови боклуци. Това, че има ПАМ, не значи, че той няма да получи. Затова ще има полицейска охрана денонощно”, заяви Иванов.

Министърът също бе категоричен за дейността на дружеството, че „отсега нататък няма да се случва”. Емил Димитров допълни, че приоритетите на премиера и главния прокурор са проблемите с водата и отпадъците. Посочи, че в цялата страна се провеждат следствени действия, с които няма да се спре до тук, но в случаи като този трябва да има възможност за по-бързо закриване на обекта. „Както виждате, тук е и прокуратурата, тук е и МВР, така че институциите работят. Едно от указанията на гл. прокурор беше да докладвам за пропуски в законодателството. Следващия четвъртък комисията, която е по околната среда и водите в Народното събрание, има заседание в сградата на министерството, където ще бъдат поставени всички нови изисквания за промяна в закона”, каза Димитров.

Фирмата за вторични суровини бе окупирана от служители на МВР.

“През настоящата година всички, които имат извършени нарушения, площадки за складиране, ще бъдат затваряни. Ако не го премести (боклука, б.а.) и каже, че не е негов, ще го преместим ние, но повече няма да има претенции върху него. Този човек е възрастен, уморен е, болен е. Тази дейност го затруднява. Нека да му помогнем спокойно да си живее”, коментира Емил Димитров.

Министърът коментира и проблема с намалелия обем на яз. „Дяково”. Похвали се, че същия ден в района са отрязани нелегални свързвания с водопроводи и са пломбирани саваците на всички ВЕЦ-ове.

Днес бяха отрязани всички нелегални байпаси, които установихме. Нивото на язовира вчера се вдигна с 4 см, онзи ден – с 1 см. Бяхме на язовира онзи ден, бяхме и в Кюстендил. Видяхме всички стари преписки. Преди 20 г. е било същото, не се е променило. Така че мината и заводът едва ли не рекетират чрез 3 села държавни институции. „Пуснете вода на завода, иначе през нас няма да дадем за едно село! Пуснете вода за мината, иначе няма да дадем за селата”. Трябва да се даде вода на хората. Те не са длъжни да страдат за това, че някой не иска да завърти един кран, или иска да се отвори възможност за безконечно водоснабдяване. Язовирът ще бъде пълен и ще бъде ползван за граждански цели. Когато бъде повече от 50%, ще преценим дали да се пуска за ТЕЦ-а, за ВЕЦ-ове.

Големите усилия, които са направили „Напоителни сестеми”, са да бъдат изградени деривации с високи бордове, с които да могат напролет всички води да влязат в яз. „Дяково”. След като се запълни язовирът, ще разрешим битово потребление. Иначе ще остане само за питейни цели. Имахме вода до май месец, ако се точеше по същия начин.  Смятам, че гражданите искат да имат за цялата година. Бобов дол, всичките села, един квартал тук, който е в града. На Яхиново имаше незаконни присъединявания, видяхте клипчетата (служител, придружаващ Емил Димитров, показа клипове на телефон, бел. авт.) как се затвориха, сваляха се бетонни капаци, багери, завъртяха се кранове, спряха се ВЕЦ-ове, ще има вода в язовира, ще има вода за гражданите. Когато е в повече, ще има и за битово потребление. Не казвам къде отива водата, спряхме всички възможности и пломбирахме саваците на всички вецове”, заяви Димитров.