НЯМА НАСЕЛЕНИ МЕСТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЕЗ ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕ

Екипите на ЧЕЗ отстраниха над 550 повреди по мрежа средно напрежение

ЧЕЗ Разпределение възстанови електрозахранването на всички населени места в Западна България, които бяха засегнати от сложната метеорологична обстановка през последните дни. Общо 355 екипа отстраниха над 550 повреди, нанесени от обледявания и тежкък сняг върху проводници и изолатори. Продължава работата по индивидуални сигнали в отделни населени места.

Подобни метеорологични условия, като тези през изминалата седмица, дори да нямат извънреден характер, могат да бъдат пагубни за елементи от мрежата. Рязкото отпадане на натрупан сняг, както и скритите под снега обледявания на проводниците, които могат да достигнат до над 30 кг на линеен метър,  водят до неминуемото им претоварване и повреждане.

Физическото достигане до тези участъци често е затруднено заради непроходими пътища и пътеки, трудно пренасяне на материали до засегнатите места и подмяна на засегнатите елементи в тежки условия и минусови температури. Независимо от това екипите на ЧЕЗ Разпределение не прекъсват работа до пълното отстраняване на повредите и възстановяване на електрозахранването във всеки дом.

При настъпване на аварийна ситуация и при обективна невъзможност за възстановяване на електрозахранването в рамките на 48 часа от възникване на повредата, компанията е длъжна да въведе ограничителен режим в снабдяването с електрическа енергия, като целта е необходимо да уведоми Министерство на енергетиката. По време на усложнената обстановка, компанията спази всички посочени срокове и изисквания, като създаде Кризисен щаб и осъществи комуникация с кметовете на засегнатите населени места. ЧЕЗ Разпределение изразява своята съпричастност към хората за преживените от тях неудобства и уверява, че положи огромни усилия за възможно най-бързото им отстраняване.

Компанията регулярно извършва профилактика на електроразпределителната мрежа и  полага усилия да развива и обновява съоръженията, за да сведе до минимум възникването на евентуални аварии. Въпреки че едва около 10% от крайната цена на електроенергията, която е и сред най-ниските в Европа, има влияние върху мрежовите услуги на оператора, компанията прави всичко възможно да поддържа и модернизира мрежата съгласно  европейските стандарти за качество. Бързо променящата се среда в сектора, нарастващите потребности на клиентите и развитието на технологиите са допълнителни предизвикателства пред дружеството. Въпреки това, с ресурса, с който разполага, компанията не спира усилията си за предоставяне на сигурно електрозахранване за хората и  работи упорито по време на изпитанията, на които природата подлага мрежата и служителите. Инвестиционният план на дружеството е съобразен с конкретните и належащи нужди на общините, комуникирани ежегодно на традиционните срещи между ръководството на ЧЕЗ и местните власти.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg