С хубаво вино и много музика започна фестивалът “Златен грозд” в Мелник

Кукери поведоха атрактивно шествие и изгониха злото от града

С хубаво вино и много музика започна фестивалът “Златен грозд” в Мелник. За девета поредна година най-малкият град в страната привлече стотици хора от близо и далеч за празника, посветен на мелнишкото вино. На площада хора извиха самодейни състави от целия регион.

Празникът започна с шествие, водено от кукери, които изгониха злото от Мелник. Площадното пространство се оживи от музика и танци от малки и големи. Около четиристотин са самодейците, които ще веселят жителите и гостите на Мелник по време на фестивала, посочиха организаторите.


Вино се лееше днес в центъра на града, популярен с винопроизводството. В специални шатри бяха изложени вина от мелнишките изби, а хората, дошли за фестивала, можеха да дегустират в отделна шатра тридесет вина на местни винопроизводители, които участват в конкурса за най-добро мелнишко вино.

Всеки може да опита вината и след това да гласува, като пусне в специална кутия номера на виното, което му се е усладило най-много, разказа Стефани Маринова, която наливаше в чашите от местната напитка. 19-годишното момиче сподели, че е от Свищов и за първи път участва във фестивала. Има обаче опит с наливането на вино, тъй като родителите й са колекционери. Участниците в конкурса се явяват с вино от широка мелнишка лоза и букет, допълни Стефани Маринова.