Под ръководството на Районна прокуратура-Дупница се води разследване за нерегламентирано съхранение на отпадъци

Кольо Илиев (вдясно)
  • Кольо Илиев се появи, говорителят на ОД МВР-Кюстендил: Управителят на „Феникс Дупница“ е в болница

 

Собственикът на „Феникс Дупница“ Кольо Илиев се появи в петък, след като 3 денонощия бе издирван от полицията. По информация на Би Ти Ви Илиев се е предал сам в полицията, бил е придружен от свой адвокат и е заявил, че на този етап не може да коментира повдигнатото му обвинение.

Пред полицията в града на протест се събраха работници на фирмата в негова подкрепа. Както писахме, 30 души от „Феникс Дупница” остават без работа, като съкращенията са започнали в петък.

„Кольо Илиев е в здравно заведение в Дупница, приет е за преглед и оценка на здравното му състояние, издадена му е заповед за задържане за 24 часа. Всички действия на полицията са съобразени с разпорежданията на Районна прокуратура -Дупница и образуваното спрямо Илиев второ досъдебно производство”, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка. Органите на реда разбрали, че управителят на фирмата за вторични суровини е в болница в 13,40 часа на 7 февруари, казаха още от полицията.

Същия ден от прокуратурата съобщиха, че под ръководството на Районна прокуратура-Дупница се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление – управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. На 05.02.2020 г. при специализирана операция и в присъствие на всички контролни органи в района на гр. Дупница до търговско дружество „Феникс Дупница“ ООД са били установени отпадъци от разнородни материали с неустановен към момента вид и произход. Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествие, претърсени са два адреса, разпитани са свидетели, иззети са документи и проби от отпадъка.

Както писахме, полицията започна да търси Илиев, след като на 4 февруари не бе открит, за да му бъде връчена принудителна административна мярка – за прекратяване на дейността на дружеството, издаден от РИСОВ-Перник. От МВР издирваха Илиев на всичките му адреси, както и по лечебни заведения, а в четвъртък (6 февруари) бе обявен за национално издирване.