Дупничани почетоха св. Харалампий, отец Паликарски: Молим се Бог да спре грипа, достатъчно сме измъчени

Водосветът бе извършен пред Джамията, белязана с християнски кръст още при градежа й

 

Водосвет в чест на християнския светец лечител св. Харалампий и св. великомъченица Валентина отслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и свещениците Петър Очков и Иван Айдаров на 10 февруари. Традиционно ритуалът бе извършен пред Джамията, изградена по времето на турското робство на мястото на християнски храм.

Архиерейският Георги Паликарски (в средата) и свещениците Петър (вдясно) и Иван (вляво) отслужиха водосвета.

„Още при градежа на джамията строителят е иззидал на източната стена камъни, които оформят християнски кръст. Тук, преди да бъде издигната тази джамия, е имало православна църква. Затова на това място ние всяка година отбелязваме този ден с водосвет за здраве и за спасение, за успех и благополучие на дупничани, на цялата Дупнишка духовна околия и на цялата ни родина България.

След службата хората бяха почерпени с пита с мед и поръсени със светена вода.

По това време на годината преди векове – може би от студа, а и ние вярваме, че е от Господ – е спряла да върлува една унищожителна болест – холерата. Така и в днешния ден се молим Господ Бог да спре и съвременния бич – грипа, който измъчва човечеството. Нека Бог ни благослови и да спре тази болест, за да не може да достигне до нашата страна. Ние сме достатъчно обременени и измъчени в ежедневието си, затова нека Бог да ни помага по молитвите на св. Харалампий”, каза в проповедта си Георги Паликарски. Духовниците осветиха и мед, който след службата бе раздаден на хората.

Част от присъстващите

Мед бе осветен и в храма „Св. Георги Победоносец”, където бе отслужена и празнична литургия. Както е известно, в последните години се възстанови забравена в периода на комунизма традиция. Според обичая в навечерието на 10 февруари миряните носят в черквата буркани с мед, който се оставя в олтара, а след освещаването хората си го прибират. Вярва се, че този мед има лечебна сила.