За 14-а поредна година читалище “Пробуда 1961” в Кюстендил събира най-добрите домашни вина

  • Вината ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от видни сомелиери и ценители от Югозападна България и Северна Македония

  • Победителят в конкурса ще получи дъбово буре, произведено от кюстендилски майстори

 

За четиринадесета поредна година в Кюстендил ще се проведе конкурсът за най-добро домашно вино „Трифон Зарезан 2020”. Организатор е читалище „Пробуда 1961” в областния град. Това ще стане на 14 февруари, петък, от 11,00 часа. Събитието по традиция ще се състои пред читалище “Пробуда 1961” в кв. “Колуша“.

Желаещите да участват в конкурса трябва да предоставят една бутилка вино (бяло, червено или розе – минимум 0.7 л) собствено производство най-късно 15 мин. преди началото на конкурса.

Вината ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от видни сомелиери и ценители от Югозападна България и Северна Македония. Критериите за оценка са цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус.

Наред с ритуала “Зарязване на лозята“ за всички участници и гости е подсигурена богата културно-музикална програма с участието на групи и състави към читалището.

Победителят в конкурса ще получи дъбово буре, произведено от кюстендилски майстори. Организаторите са предвидили още много атрактивни награди. Всички участници в конкурса ще получат диплом за участие. Събитието се провежда със съдействието на Партията на любителите на червеното и бялото вино.

73-ма винопроизводители от България, Македония, Сърбия и Италия се включиха в традиционната надпревара през 2019 г., а вината бяха оценявани от компетентно жури, ръководено от председателя на Партията на любителите на бяло и червено вино Павел Петришки, което определи Владимир Димитров и Георги Еманоилов за големите победители на най-добро червено и бяло вино.