Фондация „Искам бебе“ събра в Дупница 10 000 лв. за ин витро

  • Председателката Мария Янева: Помагаме на две семейства да се сдобият с дечица

 

Близо 10 000 лева бяха събрани на благотворителния коктейл в Дупница, организиран от председателя на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева, за да бъдат подпомогнати семейства с репродуктивни проблеми. Средствата ще бъдат дарени за ин витро процедури на Поли и Александър и Антония и Кирил Янячкови.

Двете семейства бяха изключително щастливи и доволни за дадената им възможност да сбъднат най-съкровената си мечта – да станат родители. Трогателна е историята на Поли и Александър. За да изкара пари за ин витро, Александър се принудил да отиде на гурбет и да работи в Германия. Сега ще се прибере.

Любопитна подробност е, че с изключение на Александър всички от двете семейства работят в магазини в града. Кирил е продавач в магазина за строителни материали на Милан Раков. Заради това една от най-големите суми бе дарена от сина на бизнесмена – Иван Раков, който е общински съветник от СДС в града. Съпругата на Кирил е продавачка в магазин „За 1 лев”. Антония Янячкова работи в магазин в центъра на Дупница.

Около 100 души се отзоваха на поканата на Мария Янева да присъстват на рождения й ден и вместо подаръци да дарят заделените суми за благотворителната кауза. На изискания коктейл в стилно подреден клуб в центъра на града дойдоха колеги на Янева от Софийския арбитражен съд, чийто председател е тя, съдии и адвокати от столицата и Дупница, общински съветници и представители на бизнеса в града. Всички те са изключително доволни от факта, че помагат на свои съграждани да се сдобият с рожба. С парична сума в каузата се включиха и кметът Методи Чимев, и зам.-кметът Крум Милев. Двамата били поканени от рожденичката, но заради други ангажименти не присъстваха на празника.

„Много съм щастлива. Такъв празник не съм имала, най-чистосърдечно го казвам. В Дупница аз съм си у дома! Какво по-хубаво от това! Какво по-хубаво от това да помогнеш на хора, които искат да си имат дечица!”, през сълзи каза Мария Янева. Тя уточни, че окончателната сума, която е събрана, ще стане ясна в петък.

„При последното преброяване сумата бе 9210 лева, но след това в кутията бяха пуснати още дарения. Ако средствата не стигнат за двете семейства, ще бъдат отпуснати допълнително от фондацията. Първоначалната идея бе да помогнем на една двойка. Когато разбрах, че две семейства имат нужда от помощ, въобще не се поколебах да ги поканя и да им съдействаме”, допълни председателката на „Искам бебе“.

Припомняме, че това е вторият рожден ден на Мария Янева, отбелязан по този начин. Припомняме още, че с каузата на Фондация „Искам бебе” са ангажирани всички членове на Софийския арбитражен съд при Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж”, чийто председател е дупничанката Янева.