“Газпром” може да свали с 50% цената на газа за България

Тарифата ще се изчислява по нова формула, а промяната идва след заплаха за глоби от Брюксел

 

“Газпром” може да свали с над 50% цената на природния газ за България. Това съобщи руското издание “Комерсант”, позовавайки се на свои източници. В момента се водят финални преговори между София и руската компания за промяна на тарифите след изтичане на действащия договор. От “Булгаргаз” преди дни също анонсираха “значително” поевтиняване, но не посочиха никакви числа. От Министерството на енергетиката засега отказват коментар. Журналисти очакваха министър Теменужка Петкова да дойде при тях след днешното правителствено заседание и да отговори на въпросите им, но тя така и не се появи.

Изгодната за България промяна вероятно ще дойде чрез прилагане на нова формула за изчисляване – цената на газа ще бъде “отвързана” от котировките на петрола и ще се прикачи към пазарните цени, формирани на газовите борси.

Отстъпчивостта на “Газпром” се дължи на натиск от Европейската комисия. След антимонополно разследване ЕК се готвеше да наложи сериозни глоби на руския гигант, но последва споразумение, че ако “Газпром” преразгледа ценовата си формула в полза на България, санкции няма да има.

България не е най-значимият клиент за “Газпром”, но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, коментират експерти пред друго руско издание – “Газета”. София отдавна се кани да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски втечнен природен газ и с газ от Азербайджан, посочва всекидневникът.

Очаква се газът от Азербайджан да бъде много скъп – той ще пристига по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който прилага високи тарифи за пренос, а също и през изграждания в момента газопровод между Гърция и България, обяснява пред “Газета” Алексей Гривач. Според него “не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва. Излиза, че София иска от “Газпром” отбивка в цената “в опит да намали бъдещите си разноски по други договори”, твърди Гривач.

Но други експерти смятат, че претенциите на България да получи по-ниски цени са съвсем резонни, посочва 3е-news. Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има възможност да упражнява влияние върху газовия доставчик, съответно и сериозна преговорна позиция, изтъква аналитикът Сергей Пикин пред “Московский комсомолец”. И допълва: “Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не са по-скъпи от горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е нормално, това е конкуренция”. Запитан дали обикновените потребители в България “ще усетят, ако Русия намали цената на газа”, експертът отговаря: “Те вече го усетиха: след пускането на “Турски поток” стойността на газа стана по-ниска”./СЕГА