Дефицит на рехабилитатори, но липса на желаещи да се обучават в специалността отчитат от РУО-Кюстендил

Трийсет и седем паралелки да бъдат разкрити в област Кюстендил за следващата учебна година, предвижда държавният план-прием в осми клас за професионалните, профилираните гимназии и средните училища, беше обявено на състояла се днес постоянна комисия по заетост в Кюстендил.
“Обхванат е целият спектър от желани професии от училищата, целта е учениците да остават в областта, а бизнесът да получи необходимите кадри”, каза заместник областният управител Райчо Цветин.


В предложените 37 паралелки са включени всичките 962-ма ученици в седми клас, каза Силвия Тонева от РУО на МОН. Тя уточни, че от 43 планирани паралелки през настоящата учебна година са били реализирани 38.
“Притесненията ни са свързани с това, че част от учениците няма да завършат успешно, а други ще отидат да се обучават в други области или в чужбина”, уточни Тонева.
Отчетено беше още, че въпреки голямото търсене от страна на работодателите няма интерес към определени специалности и се е наложило закриването им. Нереализирани за професионално образование са останали специалностите “Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации”, “Изолации в строителството”, “Техник на електронна техника”. Въпреки заявките на работодатели се закрива и паралелката за рехабилитация.
“При подаване на заявленията отчетохме липса на интерес и паралелка по рехабилитация няма как да бъде сформирана. Факт е, че тези специалисти се реализират много добре, специалността е добре платена, но се наложи да се закрие”, коментира заместник областният управител Матей Попниколов.