В Самоков тържествено бе отбелязана 107-годишнината от битката при Булаир

Почетен гвардейски караул бе поставен пред всяка една от паметните стели, където са изписани имената на самоковци, дали живота си във военните действия

 

Честването по повод годишнината бе направено пред някогашния параден вход на сградата на Читалището в Самоков – с почетен караул и изнасяне на знамето светиня, което се съхранява в Историческия музей и се изнася за отбелязване на годишнината от битката при Булаир.

На тържеството присъстваха кметът на общината Владимир Георгиев, председателят на ОбС Мая Христева, общински съветници, народният представител Радослав Стойчев, председателят на настоятелството на читалище паметник „Отец Паисий”, архиерейският наместник отец Михаил Колев, самоковски духовници, читалищни дейци, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, ученици и граждани. Почетен гвардейски караул бе поставен пред всяка една от паметните стели, където са изписани имената на самоковци, дали живота си във военните действия по време на Третото българско царство.

В прочувствено слово отец Михаил подчерта героизма на воините за обединението на България, за високата ценност на саможертвата в името на отечеството. Написаното на стелите на сградата е всъщност записано със златни букви в българската история. Стоян Пашов обяви, че с решение на членовете на читалищното настоятелство датата 8 февруари е обявена и за празник на институцията. Мотивите са, че именно сградата, представляваща най-големия войнишки паметник в България, е изградена в памет на героите от Булаир с подкрепата на всички граждани на Самоков. Кметът Владимир Георгиев в обръщението си подчерта, че наш дълг е да пазим и помним историята си и да отдаваме почит на героите си, защото Булаир е пример за саможертвата на обикновения български войник. Защото числото 261 загинали самоковски воини означава 261 почернени семейства.
Паметта на загиналите бе почетена със свеждане на глави и едноминутно мълчание. Венци от община Самоков, архиерейското наместничество, от музея и от читалище „Отец Паисий” бяха поднесени на четирите паметни стели на сградата. Ритуалите по издигане на знамената, смяна на караула и поднасяне на венците изнесоха представителният гвардейски състав. Певческа група „Армейска песен” изпълни „Булаирски марш” и „Шуми Марица”. Членовете на Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”, облечени с военни униформи от Балканската война, с почетни салюти от исторически пушки почетоха булаирци. Накрая на тържеството цветя поднесоха и всички присъстващи под звуците на маршове в изпълнение на гвардейския духов оркестър.