Заболяванията на венците са свързани с повишен риск от инсулт

Заболяванията на венците увеличават риска от инсулт вследствие на втвърдяване и запушване на артериите, сочат резултатите от две изследвания, съобщи ЮПИ.
Проучванията навеждат на мисълта, че лечението на заболявания на венците може да предотврати инсулти, ограничавайки появата на плаки в артериите и стесняването на кръвоносни съдове в мозъка. Причинно-следствена връзка обаче не е открита.
“Тъй като възпаленията изглежда играят роля за развитие на атеросклероза, се поинтересувахме дали заболяванията на венците са свързани със запушване на артерии в мозъка и инсулти”, заяви ръководителят на двете изследвания Соувик Сен от Медицинския институт към университета на Южна Каролина.
В първото изследване участвали 265 пациенти, прекарали инсулти. Специалистите проучили дали заболяване на венците е свързано с различни видове инсулт. Оказало се, че засегнатите от венечни заболявания са с 2 пъти повече инсулти в сравнение с участниците, които не са засегнати от заболявания на венците. Засегнатите от венечни заболявания са с 3 пъти по-голям риск от инсулт, свързан с кръвоносни съдове в задната част на мозъка, която контролира зрението, координацията и други функции.
Второто изследване обхванало над 1100 участници, които не са прекарали инсулти. Било установено, че артерии в мозъците на 10 процента от тях са до известна степен запушени. Засегнатите от възпаления на венците са с 2 пъти по-голям риск от умерено до сериозно стесняване на артериите в мозъка. След като били взети под внимание фактори като възраст, високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола, било констатирано, че засегнатите от заболявания на венците са с 2,4 пъти по-голяма вероятност да имат запушени артерии в мозъка.
Специалистите сега искат да разберат дали лечението на венечни заболявания ограничава връзката им с инсулти.