Братя Карамфилови признати за майстори на червеното вино в Кюстендил, по-малкият Бисер си тръгна с дъбово буре

  • Екскурзия до Гърция за бялото си вино спечели Румен Руменов от 14-ия конкурс “Трифон Зарезан 2020” в Кюстендил

  • 83-ма винопроизводители от България, С. Македония, Сърбия и Италия се включиха в надпреварата на читалище “Пробуда 1961”

  • Светлана Крумова достойно представи дамската част с второто си място

 

Бисер Карамфилов и Румен Руменов са най-добрите майстори на домашно вино – червено и бяло, на 14-ия конкурс “Трифон Зарезан 2020”, организиран от читалище “Пробуда 1961” в Кюстендил.

По традиция празникът се състоя в двора под лозата на културната институция в кв. „Колуша“ и събра десетки любители и мераклии на виното. Събитието започна с водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник отец Генадий, след което бе извършено ритуално зарязване на лозята.

В конкурса за най-добро домашно вино участие взеха 83-ма винопроизводители от България, Северна Македония и Сърбия.

Вълшебните питиета бяха оценявани от компетентно жури, ръководено от председателя на Партията на любителите на бяло и червено вино Павел Петришки, по критериите: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус.

Първо място при червените вина и голямата награда на конкурса – дъбово буре, спечели виното на Бисер Карамфилов, който победи по-големия си брат Иван. Поради оспорвана надпревара тази година бяха присъдени по две втори и две трети награди. Второ място си поделиха Светлана Крумова и Иван Карамфилов, а трето място – Владимир Шунев и Никола Ветин.

При белите вина първо място и екскурзия до Гърция спечели Румен Руменов, второ място – Любен Гащаров, трето място – Самуил Николов и Антон Георгиев.

Всички участници получиха диплом и предметни награди от Милена Маркова – председател на читалище „Пробуда”.

Официален гост на събитието бе Райчо Цветин, зам. областен управител на област Кюстендил.

“Вино и любов, любов и вино! Това ни е събрало на празника днес. Тъй като съм от Бобошево, района Вуково-Бобошево, Скрино, моят любим сорт е известното там памидово вино. То е едногодишно, не е много трайно, но е хубаво вино. За съжаление намаляват лозята с памидово вино, увеличават се мерло, мавруд, каберне совиньон. Всяка година и аз слагам вино, а тайната е капчица любов”, сподели Цветин.

И докато членовете на журито оценяваха от “течната храна на Дионис”, всички участници и гости се насладиха на изпълненията на Вокално-инструментална група „Еделвайс“ и като на празник той не премина и без българското хоро.