Жители на Благоевград подкрепиха кмета си Румен Томов

Митинг в подкрепа на законно избрания кмет на Благоевград инж. Румен Томов се проведe в областния град. Около 500 души скандираха пред общината “Томов кмет”. Съдбата на кмета Томов се решава във Върховния административен съд, след като пропусна да заличи фирмата си на едноличен търговец в законоустановения срок.

Подкрепящите настоящия кмет носеха плакати: „Ние го избрахме, мафията иска да го махне”, „Благоевград на гражданите – мафията вън”, „Община Благоевград не е частна фирма”, „Благоевград избра Томов” и др.

„Ние, свободните граждани, заставаме твърдо зад законно избрания кмет на община Благоевград с над 18 000 гласа, една административна грешка не е повод да бъде отстранен Томов, при положение че той е предприел стъпки за прехвърляне на фирмите. Много е пошло някой да се хваща за една запетая, време е политиците от големите партии да започнат да признават пораженията си и победите на другите”, каза Венцислав Кавазов.

„Кметът Томов трябва да продължи това, което е започнал, и да реши всички проблеми за добруването на Благоевград и жителите му, най-големият проблем в момента в страната е липсата на справедливост”, каза още Кавазов.

На балотажа на местните избори Томов победи убедително досегашния кмет Атанас Камбитов, управлявал Благоевград два мандата. След като бе избран, в едномесечния срок не успя да заличи фирмата си за едноличен търговец (ЕТ). Този му пропуск даде шанс за реванш на Камбитов, който с молба до Общинската избирателна комисия поиска прекратяване пълномощията на Томов като кмет. На 20 декември м.г. ОИК разгледа казуса и след час дебати с 9 на 4 гласа отхвърли жалбата на загубилия изборите Атанас Камбитов.

Този отказ на ОИК бе обжалван от ПП ГЕРБ, като жалбата до Административния съд бе подписана лично от премиера Борисов. На местните избори през октомври миналата година Томов участва като независим, но подкрепен и от БСП кандидат за кмет.

Със свое решение от 22 януари Административен съд-Благоевград отмени като незаконосъобразно решението на ОИК и й изпрати обратно преписката за ново произнасяне съобразно указанията на съда по тълкуванията и прилагането на закона.

Това пък решение на АС бе обжалвано във ВАС от адвоката на Томов, очаква се неговото решение. Ако той потвърди решението на АС-Благоевград, най-вероятно казусът „Томов” ще бъде върнат отново за решение в ОИК-Благоевград. От него зависи дали в Благоевград ще има нови избори за кмет./БГНЕС