86 търговци от Кюстендил се сдобиха с разрешителни за продажба на мартеници, платиха по 1,50 лв. за кв./м

Леля Василка залага както на традиционните мартеници, така и на декоративните сувенири.

15 дни преди 1 март масите в центъра се броят на пръсти

 

С наближаването на Баба Марта централната пешеходна улица в Кюстендил постепенно се запълва със сергии. 15 дни преди 1 март поставените маси в центъра все още се броят на пръсти и те са около 30-40. От община Кюстендил заявиха, че 86 търговци на мартеници са подали заявление за разполагане на временни щандове, което е с 8 броя повече от предходната година. Наемът остава непроменен и е в размер на 1,50 лева за кв. метър търговска площ.

Сред тези, които вече разположиха червено-белите символи, е 69- годишната Василка Станкова. Тя е за 10-а поредна година сред търговците, а щандът й привлича погледите с различните ръчно изработени символи. Бившата главна счетоводителка споделя, че изработката на мартеници започва още от месец октомври, а идеите й идват една след друга.

Улицата на мартениците в Кюстендил

“Харесва ми да създавам различни мартеници, с любов ги изработвам. Идеите ми идват в движение. Започвам една мартеница или декоративен сувенир и вече ми идва друга нова идея и така създавам тези различни икебани, пана, украшения и най-вече всички са различни, няма повторение. За изработката си закупувам различни материали, а за някои ходя по гората за шишарки да си набавя и дървета за поставката. Помага ми дъщерята много. За този период тук е като празник, тъй като срещаш различни хора, на различна възраст и с различни вкусове, но най-важното е, че всички те са усмихнати и това е нещо хубаво”, споделя леля Василка.

В последните години търсенето на декоративните сувенири се увеличава. В тях има задължителното бяло и червено, както и елементи, които се свързват с наближаващата пролет и остава за спомен.

Леля Василка предлага мартеници на различни цени, в зависимост от вложените материали и тяхната големина. Стойността на пролетните символи варира от 50 стотинки до 15- 18 лева за брой.

Като всяка година и тази си остава тенденцията в дните през февруари да се купуват мартеници за близки и роднини в чужбина. И тази година най-търсени са гривните. Цената им варира от 50 ст. и достига до 2 лв. За децата има богата палитра от различни анимационни герои. През почивните дни на улицата на мартениците вече се усещаше идването на пролетта. Пространството се бе изпълнило с хора, които вече с интерес разглеждаха богатството от червено-белите символи.

Освен в центъра на Кюстендил най-много търговци се разполагат в централната градска част, улица „Цар Освободител” и площад „1 май”, в района на пазара. Мартеници може да се намерят и в почти всеки магазин в областния град.