Още много документи за Левски ни чакат в Османския архив

  • Със сигурност новите документи ще променят и представата за вината на Димитър Общи за провала на революционната организация, каза уредникът на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово Виктор Комбов 

Има изключително много неоткрити документални свидетелства, които дават информация за Васил Левски и за българската история, които тепърва предстои да станат известни. Това, което ние от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово открихме в Османския архив в Истанбул, е само началото. Това заяви уредникът от музея Виктор Комбов.

Комбов подчерта, че преди 1989 г. са съществували препятствия за достъп до документите, но сега живеем в свободен свят и всеки един гражданин на света има достъп до архивите в Турция и може да открие това, което търси.

Издирваческата дейност на Комбов е провокирана от информацията, че в Османския архив на Истанбул може да се съхранява снимка на Васил Левски и той се е почувствал длъжен да провери.

Открих обаче не само тази снимка, но и още над 20 документа, които дават информация за Васил Левски и неговата революционна организация. Оказа се, че всички те са неизвестни за българските историци.

Сред тях няма сензационна информация, но това, което научаваме, дава съвършено нова информация за историците или затвърждава техните предположения. В книгата не са публикувани всички новооткрити документи, а само документите около снимката на Левски. Има и такива документи, които в момента се превеждат и предстои да бъдат публикувани.

Комбов подчерта, че досега не е било доказано категорично с каква снимка са издирвали Левски.

След откриването на въпросната фотография до под кръста, на гърба на която са отбелязани основните физически белези на Апостола за удобство на неговите издирвачи, това вече е факт. В документите се описва още как протича процесът срещу обирачите на Орханийската хазна  и комитетските дейци от организацията на Левски.

Досега не знаехме и кои са членовете на смесената комисия, която е действала преди официалната правителствена, но документите съдържат техните имена, подписи и печати.

Със сигурност новите документи ще променят и представата за вината на Димитър Общи за провала на революционната организация. Все още не е публикуван документът, в който се оказва, че Дунавският валия е знаел цялата подробна информация за организацията на Левски и действията й още преди обира в Арабаконак и още преди Димитър Общи да попадне в ръцете на Османската полиция. /БНР