Поправка в конституцията ще закриля бившите руски президенти

 

Комисията на Държавната дума по държавно строителство и законодателство подкрепи днес поправка в Конституцията на Русия, която постановява неприкосновеност на бившите президенти на Русия, предаде ТАСС.

Инициативата бе на председателката на Съюза на жените в Русия Екатерина Лахова, според която тази норма ще стане конституционна гаранция за независимост на държавния глава. Текстът гласи, че президентът на Руската федерация, който е прекратил изпълнението на пълномощията си, притежава неприкосновеност. Други гаранции за екслидерите на страната се дават от федерален закон. Допуска се лишаване на бившите държавни глави от неприкосновеност само на основанията, които са предвидени за действащия президент – държавна измяна или тежко престъпление (чл. 93 от Конституцията на РФ).

Досега неприкосновеността на прекратилия функциите си държавен глава се гарантираше от федерален закон. Когато през 1999 г. президентът Борис Елцин посочи Владимир Путин за свой наследник, поиска да се гарантира неприкосновеност лично на него и семейството му./СЕГА

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0