Ученици от ОУ „Неофит Рилски” в Дупница рецитираха стихотворения за Апостола

Цялата група изпя няколко песни за Дякона.
  • Много важно е да възпитаме у децата родолюбие, категорична е учителката Бистра Михалкова

Ученици от втори, трети и четвърти клас в ОУ „Неофит Рилски” в Дупница отбелязаха 147-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

В следобедните часове шейсетина възпитаници на школото направиха импровизирано шествие с цветя в ръце, минавайки през централните улици на града от самото училище до градинката „Васил Левски”. Там те поднесоха цветя пред паметника на Дякона и рецитираха стихотворения, посветени на неговото дело. След стихотворенията пяха и песни за великия българин. Заедно с децата бяха учителките им Таня Фердинандова, Соня Костова, Виктория Владимирова и Бистра Михалкова.

Второкласниците рецитираха стихотворения, посветени на Апостола.

„Уважихме Васил Левски с едноминутно мълчание, като поднесохме и цветя. Гордеем се с нашите деца, защото на тези паметни места не можем да срещнем голяма част от днешното поколение. Много важно е да възпитаме у децата родолюбие. Можем да научим да бъдем силни и единни срещу всички неправди в съвременния свят само хората, които обичат Родината си и милеят за нея. Пример трябва да ни бъдат тези велики борци за свобода, които са загинали по време на турското робство. Трябва да възпитаваме децата в силен и борбен дух, да бъдем обединени като нация и да обичаме силно Родината си”, каза учителката в ОУ „Неофит Рилски” Бистра Михалкова.
Тя припомни интересни моменти от живота на Левски на децата, които я слушаха с интерес.

Учениците от ОУ „Неофит Рилски” и учителите им преминаха по централните улици на Дупница с цвете в ръка.


„За мен Васил Левски е Апостола на свободата. Той е борецът за нашата свобода и причината сега Родината ни да е свободна. Много ми е интересно да чета и слушам за него и искам да науча всичко, свързано с живота и делата на Дякона”, каза второкласничката Божидара Иванова.
Тя рецитира стих за Апостола, като освен нея се изявиха още Мина Иванова, Стефан Радуловски, Мелани Владимирова и други възпитаници на училището.