147 години безсмъртие! Дупница почете паметта на Васил Левски

Кметът инж. Методи Чимев произнесе слово за Васил Левски.
  • Кметът инж. Методи Чимев: Макар Апостола да не е канонизиран за светец, той е най-светлият образ в нашата душа

Българският народ винаги е отбелязвал годишнината от героичната смърт на Апостола на свободата.
Поколения наред са се прекланяли преди всичко пред подвига и безстрашието му пред турските власти, несломимостта му пред турската бесилка, а заедно с това и пред неговото революционно и демократично дело.
България отбелязва с почит величието и безсмъртието на Васил Левски, името на когото никога не ще отиде в забрава, а славата и делото му никога не ще помръкнат.
Всенароден характер имат годишнините от героичната му смърт, каквато беше и вчерашната 147-годишнина.

Дупничани се поклониха пред Апостола.

Деца, младежи и възрастни дупничани отдадоха почит пред паметника на великия българин в града.
„Уважаеми съграждани, 147 години ни делят от онзи февруарски вторник на далечната 1873 година. В покрайнините на тогавашна София геният на тогавашната ни революция Васил Иванов Кунчев прие причастието си с думите „Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога“.

Таекуондистите от СК „Гладиатор” също почетоха Левски.

Именно денят, в който Дякона увисва на бесилото, е сред малкото дати, които ни обединяват и ни дават основание да си припомним последните мигове от живота на Левски, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега от нас път и да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали.

Директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска и уредникът Емил Севдин също поставиха венец. 

Колкото повече образът на Дякона придобива чертите на икона, толкова по-малко познаваме и разбираме истинския, живия Апостол. Колкото по-шумно възхваляваме примера му, толкова по-лесно предателстваме спрямо неговите идеали. Не са случайни думите на Апостола, че „когато си играем с живота на българите, трябва да се мисли зряло, па и да се съветваме един други и да се слушаме, да избягваме даже и най-малка гордост, да не присвояваме на себе си нищо”. С клетва не пред кръста, а пред револвера и камата, става Апостол на свободата.

Радослав Радославов

И макар Левски да не е канонизиран за светец, той е най-светлият образ в нашата душа. Ако се научим да гледаме на настоящето през очите на Апостола, ако се опитаме да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които срещаме по пътя си напред, няма да изглеждат толкова непреодолими. А мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими. Защото всичко зависи от нас и е в нашите собствени ръце. Съзнаваме ли, че Апостола живя в по-тежки и драматични времена, но постигна много повече от всички след себе си?

Дупничани на всякаква възраст поставиха цветя пред паметника на Апостола.

Защото независимо от своите политически убеждения трябва да се обединим около дългосрочни приоритети. Само чрез единство можем да гарантираме стратегическото развитие на страната. Това е проповядвал и Левски, това е оставил и на нас като завет. Затова, скъпи приятели, позволете ми да завърша с думите на Левски: „Следователно, трябва бързане, защото не сме приготвени, а и хората няма да ни чакат”. Поклон, Апостоле!”, каза кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.
След словото на градоначалника всички присъстващи коленичиха и запазиха едноминутно мълчание в памет на Васил Левски.
Първокласничката Дара Драганова впечатли с изпълнението си на песента „Къде си, вярна ти, любов народна” заедно с мъжкия хор „Св. Иван Рилски”, дирижиран от Таня Камбурова.

Малчуганите от детските градини „Калина” и „Мечта” развяха знаменца с българския трибагреник и герба на Дупница.

Вокална група към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” с ръководител Нели Василева представи песните „Песен за Апостола” и „Ти ни трябваш днес, Апостоле”. Малчуганите от детските градини „Калина” и „Мечта” пък през цялото време им припяваха, докато развяха знаменца с българския трибагреник и герба на Дупница.
Стихотворения, посветени на великия българин, рецитираха малката Емили Георгиева от Самораново, както и по-големите Петя Димитрова и Матей Сотиров.
След края на програмата венци пред паметника на Васил Левски поставиха кметът инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, председателят на ОбС Костадин Костадинов, граждани, общественици и представители на различните партии. На градинката „Левски” се изви голяма опашка от дупничани на всякаква възраст, която искаше да отдаде почит пред паметта на една от най-светлите личности в историята ни и да остави цвете пред неговия паметник.

„Васил Левски е знаме! Той е съвестта на българския народ. Това е единственият човек, който е успял да обедини българите в най-тежкото време. Виждаме и сега колко много хора са дошли, за да го почетат. Трудно може някой дори да се доближи до него и делото му. Самият Ботев се е прекланял пред Апостола. За съжаление българите вече не спазваме неговите завети и сме много далеч от тези идеали. Все пак има и такива, които носят идеали и вярвам, че те ще спасят България”, каза пред „Вяра” общественикът, автор на редица книги и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” Радослав Радославов.