Сурвакарите от Черна гора огласиха с чанове и хлопатари маскараден фестивал в Словакия

Участие в маскарадния фестивал в град Жилина, Словакия, взе сурвакарската група от пернишкото село Черна гора. Участниците от България огласиха със звън на тежки чанове и хлопатари пъстрото дефиле и бързо се превърнаха във всеобщи любимци на публиката. Гостуването на сурвакарската група поставя нови основи в международния обмен на културни практики между европейската столица на маскарадните игри – Перник, и Република Словакия.


В част от визитата бяха проведени редица работни срещи между представител на община Перник, кмета на Жилина Петер Фиабане и Ваня Радева – съветник в посолството на Република България в Братислава и директор на Българския културен институт там.

В срещите бяха договорени обмен на маскарадни групи за участие в двата фестивала, както и организиране на гостуващи съпътстващи културни прояви като фотоизложби, маскарадни пърформанси и работилници, които да бъдат част от бъдещата интерактивна рекламна кампания на фестивала „Сурва“ зад граница. Групите, участващи в маскарадния фестивал на Жилина, бяха поканени да вземат участие в следващото издание на „Сурва“ през 2021 г. Ваня Радева ще използва професионалните си контакти и в Република Ирландия, за да популяризира и там пернишката „Сурва“, стана ясно от разговорите.
Групата на село Черна гора даде старт на традиционния маскараден карнавал в Жилина, а кметът на града със задоволство сподели пред насъбралото се множество за договореното партньорство и впечатляващите мащаби на пернишкия фестивал.